Garmin Forerunner 255 Music test - Sportska inteligencija

Garmin Forerunner 255 Music test - Sportska inteligencija

Garmin Forerunner 255 Music je pametni sat namenjen najpre sportistima. Testirali smo ga čak 6 meseci i upoznali "u dušu", pa evo naših utisaka...

  Sadržaj

   Garmin Forerunner 255 Music je pametni i fitness sat koji pokazuje specifičan pristup ove kompanije i sve što ona ima da ponudi u ovom domenu. Nakon mnogobrojnih modela koje smo testirali do sada, prvi Garmin pametni sat namenjen najpre sportistima je prilično osveženje, ali sa pametnim funkcijama koje mogu stati na crtu bilo kome. Garmin Forerunner 255 Music smo testirali čak 6 meseci i upoznali “u dušu”, pa evo naših utisaka…

   Garmin Forerunner 255 Music test – Sportska inteligencija

   Pozitivne ocene

   • Transflektivni MIP Ekran i perfektna vidljivost pri jakom suncu
   • Izuzetna analitika podataka i puno korisnih informacija
   • Odličan alat za treninge i unapređenje forme

   Negativne ocene

   • Dizajn je mogao biti i elegantniji
   • Prikaz boja i rezolucija nisu na nivou AMOLED ekrana

   Više od standardnog pametnog sata, ovaj model je vodič i motivacija za treninge i unapređenje zdravlja.

   U protekle 4 godine bili smo u prilici da testiramo ogroman broj pametnih satova, toliko da vrlo brzo odustanemo od pokušaja prebrojavanja. Praktično najveći deo relevantnih modela nam je prošao kroz ruke i prikazan vam kroz naše testove. No, u pitanju su mahom satovi proizvođača čiji su koreni u industriji mobilnih uređaja i potrošačke elektronike.

   Kako su pametni i fitness satovi sve više međusobno isprepletani po pitanju funkcija, u ovoj kategoriji postoji i još nekoliko proizvođača koji svoje korene imaju u onoj drugoj sportskoj strani, a čije modele nismo predstavljali. U toj grupi su neka zaista jaka imena u svom domenu kao što su Suunto, Polar, Coros i naravno Garmin koji je verovatno i najzvučniji od njih.

   I često smo od naše publike imali prilike da čujemo pitanje zbog čega ne predstavimo i nešto od tih modela i konstataciju da ova sportska ekipa to radi bolje. Pa evo najzad prilike da to ispravimo i to ne samo kroz uobičajen test, već dugotrajni, s obzirom da sam već oko šest meseci vlasnik jednog Garmin sata koji nosim konstantno 24/7 i imao sam prilike da probam apsolutno sve što on ima da pruži.

   U pitanju je Garmin Forerunner 255 Music, model koji je pri kupovini novog sata bio moj izbor zbog raznih faktora o kojima ćemo pričati tokom recenzije, a koji je deo aktuelne i relativno sveže Garminove serije satova u koje spadaju i Forerunner 45 i 55 u nižem segmentu i 955 u višem.

   Garmin u svojoj ponudi ima više serija pametnih satova, od Venu i Vivoactive koje su više namenjene za one koji žele lep sat za svakodnevnu upotrebu uz osnovne sportske funkcije, Forerunner u kojoj su modeli prevashodno namenjeni trkačima, Instinct koji je izdržljivi sat, do Epix i Fenix serija koje su visoka klasa i po materijalima, konstrukciji i funkcijama.

   Naravno tu su još neke specijalizovane serije za specifičnu publiku, pošto Garmin ima zaista široku ponudu uređaja namenjenih raznim aktivnostima u prirodi.
   Što se 255 Music modela tiče, on je neka sredina aktuelne Forerunner ponude i po mom mišljenju najisplativiji od njih, jer nudi skoro sve što nudi i najbolji 955 model, uz par kompromisa, ali po nižoj ceni.

   Iako je suštinski naslednik prethodnog 245 modela, funkcionalno pripada višoj klasi od njega i približniji je nekadašnjoj seriji 7 koja je hierarhijski tik ispod modela čija oznaka počinje sa 9. Objasnićemo razlike, ali hajde da krenemo od početka.

   Garmin Forerunner 255 Music – Dizajn

   Najpre, što se dizajna tiče, Forerunner serija nije baš primer elegantnog sata poput npr. Watch GT, Galaxy Watch-a i drugih satova koje smo vam predstavljali do sada. Oblikom jeste u pitanju relativno klasičan sat, ali su tu sitni detalji koji ga nesumnjivo svrstavaju u više sportske nego elegantne modele. Tu bismo ubrojili najpre veći broj tastera, čak 5, zatim žutu liniju (po mom mišljenju potpuno nepotrebnu) koja se prostire obimom sata između okvira i tela, kao i činjenicu da je kućište u potpunosti izrađeno od plastike.

   Ovo poslednje je doduše bio jedan od faktora zašto sam se odlučio baš za Forerunner, a ne za elegantniji metalni Fenix, jer plastično kućište omogućuje bolji prijem GPS signala, ali i znatno manju težinu, pa samim tim i manje inercije pri aktivnostima i preciznije merenje. Primera radi, Fenix je, zavisno od modela između 30 i 40g teži od Forerunner 255 čija je masa 49g, što je značajna razlika, a ujedno i 2mm deblji.

   Značajno lakši i kompaktnijeg profila i dimenzija, Forerunner 255 je dovoljno udoban da ga ne morate nikada skidati sa ruke, ni danju ni noću, što je po mom mišljenju dobra ideja ako želite da iskoristite baš maksimum njegovih mogućnosti. Mada evo i Peca nosi svoj Fenix 7X Solar konstantno, pa sve zavisi od korisnika i toga šta je za koga veliki sat. Kad pominjemo udobnost, uz Forerunner 255 dolazi crna silikonska narukvica koja je jedna od najboljih ovog tipa koje sam sreo, jer je blago rastegljiva, pa sat drži čvrsto na ruci bez prekomernog stezanja, a uz to ima i teksturu koja joj uz zaobljene ivice daje vrlo pristojan izgled.

   Za razliku od Fenix serije, Forerunner koristi standardnu 22mm montažu, pa možete koristiti i bilo koju drugu zamensku narukvicu i ne zavisiti od Garmina. Probao sam ih par, ali se na kraju ipak vratio na fabričku zbog kvaliteta materijala. Sa kožnom narukvicom sat izgleda malo elegantnije, ali i dalje nije baš za košulju i odelo poput Fenixa ili nekih od pomenutih modela koje smo testirali.

   Možda i glavni razlog za ne baš elegantan izgled je okvir ekrana koji je takođe od crne plastike, sa ivicama blago oborenim ka spolja, a koji se vizuelno ne izdvaja od ostatka tela sata. Da je on drugačiji, poput npr. onoga što Garmin radi na svojoj Vivoactive seriji gde je metaliziran sa specifičnom teksturom, sat je mogao izgledati i dosta bolje.

   Ne pomaže naročito ni činjenica da su na staklu koje prekriva ekran tu sitni natpisi za funkcije tastera, koje ćete svakako naučiti napamet za par dana. Funkcionalno, okvir je jedva primetno izdignut iznad površine ekrana, tako da izgleda kao da je u ravni, ali ipak štiti staklo od direktnog udarca, pored naravno zaštite u vidu Corning Gorilla Glass 3 stakla.

   Ekran

   Što se ekrana tiče, on je jedna od meni omiljenih stvari kod ovog sata i bitan razlog zašto sam se odlučio za Garmin i za ovaj model. U pitanju je takozvani transflektivni LCD, odnosno kako ga Garmin naziva transflective memory-in-pixel odnosno MIP ekran. Njegova karakteristika je da za razliku od najčešće prisutnog AMOLED-a ne proizvodi sopstveno svetlo, već koristi ili pozadinsko osvetljenje, ili reflektovano ambijentalno svetlo kako bi prikazao sliku.

   Upravo ova druga stvar je ono što ga izdvaja, pa je na mom satu osvetljenje potpuno ugašeno uvek, što bitno štedi bateriju, a omogućuje da se ekran vidi kao što biste ga videli i na pravom mehaničkom satu. U prevodu, noću nikako, pa možete da spavate bez ometanja, a danju što jače sunce, to se bolje vidi. Potpuno drugi svet u odnosu na AMOLED i za one koji su često napolju ili u prirodi zaista sjajna stvar.

   Negativna strana je što kvalitet prikaza nije ni izbliza na novou AMOLED-a, kako u pogledu reprodukcije boja, tako i kada je u pitanju rezolucija. 260×260 piksela je relativno skromno u odnosu na 466×466 kod nekih skorašnjih AMOLED modela, ali po mom iskustvu sasvim adekvatno da ono što gledate na ekranu ne deluje pikselizovano i loše. Forerunner 255 je u tom pogledu doneo unapređenje u odnosu na starije modele i sada je po rezoluciji na nivou standardnog Fenix 7 i tik ispod 280×280 kod najjačeg Fenix 7X modela.

   Kad pominjemo modele, vredi reći i da Forerunner 255 dolazi u 2 veličine, standardnoj prečnika 46mm i manjoj od 41mm koja nosi oznaku 255s. Obe veličine dolaze i u još dve varijante, standardnoj i Music koja donosi i još par mogućnosti o kojima ćemo kasnije.

   Skinovi i interfejs

   Kao i na svakom satu, prvo što vas dočeka na ekranu je skin koji je u ovom slučaju uvek Always On, a možete čak i odabrati da se prikazuju i sekunde, što doprinosi utisku pravog sata, a zahvaljujući Memory In Pixel tehnologiji ne utiče bitno na potrošnju baterije. Raspoloživih skinova u prodavnici aplikacija ima zaista mnogo, apsolutno u rangu sa bilo kojom drugom smartwatch platformom, a što se kvaliteta tiče, on varira – ima dosta prosečnih, ali i veoma dobrih skinova koji se često plaćaju određenu sumu zavisno od dizajnera.

   Kvalitet jeste donekle i ograničen u pogledu boja i rezolucije, ali je moguće pronaći dovoljno dobrih analognih i digitalnih skinova za svačiji ukus. Većina njih omogućuje i prilagođavanje informacija koje možete pronaći na ekranu, pa jednim pogledom na sat možete saznati puno toga, od toga koliko je sati, do datuma, pulsa, pravca vetra, kad sviće i pada mrak, kakvo je vreme danas, trenutni pritisak i još puno toga. Praktično sve što sat podržava od informacija je raspoloživo, pa je ovo vrlo fleksibilno i praktično.

   Što se interfejsa tiče, to je nešto gde će neko ko dolazi sa većine drugih pametnih satova, koji su često međusobno slični po tom pitanju, primetiti najveću razliku. Najpre, nema ekrana osetljivog na dodir, već se sve na satu obavlja putem nekog od 5 tastera, bilo putem klika ili dugog pritiska. Za ovih 6 meseci korišćenja, bilo je svega par situacija u kojima sam pomislio da bi ekran na dodir bio koristan, jer tasteri zaista nude jednostavno snalaženje kada naučite gde je šta.

   Zapravo, na ovaj način sat možete bez problema koristiti i u rukavicama ili sa mokrim rukama, a tokom trčanja možete lako obaviti nešto bez da pokušavate da ubodete mesto na ekranu. Pritom, ekran je uvek čist jer nema pipanja, pa lično smatram ovakav način navigacije za prednost. Ko baš želi i ekran osetljiv na dodir, najjači Forerunner 955 i noviji Fenix modeli imaju i to i tastere, kombinujući najbolje od oba sveta.

   Druga razlika u odnosu na većinu drugih proizvođača je što ovde nema uobičajenih widgeta sa informacijama, pa ni brzih menija. Tu je pregled dana kroz koji skrolujete pritiskom na donji i srednji taster sa leve strane, a u kome se nalaze praktično sve relevantne informacije o trenutnom statusu treninga i zdravlja, broju notifikacija, vremenu, kao i aktivnostima koje vas očekuju taj dan, bilo iz vašeg kalendara na telefonu ili iz plana treninga.

   Drugačije, ali vrlo praktično i kada se naviknete, zapravo ćete lakše pronaći ono što vas zanima. Uz to, prvo što će vas svako jutro nakon buđenja dočekati je Morning Report koji će vam dati izveštaj o tome koliko ste dobro spavali, vremensku prognozu za taj dan, listu stvari koje vas očekuju iz kalendara, kao i predlog treninga za taj dan. Po mom mišljenju odlična stvar.

   Taster na vrhu leve strane jednim pritiskom aktivira osvetljenje, što je korisno ukoliko ga poput mene deaktivirate, a dugi pritisak poziva nešto poput brzog menija u kome možete isključiti ili resetovati sat, aktivirati opciju za pronalaženje telefona, pozvati pomoć, aktivirati “ne uznemiravaj” mod ili pokrenuti štopericu ili tajmer. Pritisak na gornji taster sa desne strane poziva listu aktivnosti i instaliranih aplikacija, što je možda neobično, ali funkcioniše ok, tim pre što su na vrhu one koje najčešće koristite, a većina ljudi i ne koristi više od par različitih aktivnosti i nekoliko aplikacija.

   Garmin Forerunner 255 Music – Pametne funkcije

   Kad pominjemo aplikacije, to je nešto gde me je Garmin najviše iznenadio, jer ne samo da je moguća instalacija dodatnih putem prodavnice, već je njihov izbor i kvalitet prilično dobar i porediv sa stvarima koje biste pronašli na recimo Wear OS-u. Zapravo, sve što pronađete je korisno, nema puno nekih gluposti koje su tu radi brojnog stanja.

   Tu su aplikacije za muziku i podcaste, razne navigacije, mape i rute, fitnes aplikacije, alati, smart home kontrola, info polja koja možete integrisati u menije aktivnosti, kao i moje dve omiljene – metronom i variometar. Iskreno nisam očekivao da neko iz ovog “sportskog dela” po pitanju aplikacija bude ravnopravan ili prevaziđe neke satove kompanija koje smo predstavljali, pa sam bio vrlo impresioniran onime što Garmin ima da ponudi.

   Kad smo kod mogućnosti, većina stvari koje očekujemo od modernog pametnog sata je tu, izuzev obavljanja poziva. Forerunner 255 nije opremljen mikrofonom i poseduje zvučnik u vidu bipera, pa ga ne možete koristiti da obavite razgovor putem bluetooth veze sa telefonom. Pregled notifikacija i poruka sa telefona je naravno moguć i funkcioniše vrlo dobro, pa možete videti čitav sadržaj poruke, a odgovaranje je omogućeno samo u vidu predefinisanih poruka koje po želji možete prilagođavati u aplikaciji na telefonu.

   Za razliku od standardnog Forerunner 255, Music verzija omogućuje i puštanje muzike sa samog sata, pa ukoliko ga uparite sa bežičnim slušalicama možete slušati muziku tokom trčanja bez potrebe da nosite telefon sa sobom. Muziku možete prebaciti sa računara ili odabrati neku playlistu sa Spotify-a ili drugih servisa koja će se sinhronizovati sa satom za offline slušanje. U tu svrhu je na raspolaganju 4GB memorije. Takođe, na slušalicama ćete dobijati i glasovne izveštaje o tempu i pulsu tokom trčanja.

   Forerunner 255 podržava i Garmin Pay, koji je u Srbiji podržan kod samo dve banke, Reiffeisen i Halkbank, 6 banaka u Hrvatskoj, jednoj u Makedoniji i koliko sam video niti u jednoj u Bosni i Crnoj Gori. Dakle neće baš puno korisnika imati opciju da ga koriste, osim ako su u poziciji da menjaju banku zbog toga, ali ako ga aktivirate, moći ćete obavljati plaćanje prislanjanjem sata na terminal umesto kartice.

   Praćenje zdravlja

   Ono gde je zapravo i najveća razlika u odnosu na druge proizvođače je praćenje zdravlja i sportskih aktivnosti, što je i najveći razlog da se odlučite baš za neki od Garmin modela. Ne toliko zbog samih senzora, jer to nije nešto gde Garmin ima realnu prednost, već zbog softvera i obrade dobijenih podataka.

   Sistem senzora na Forerunner 255 je unapređen u odnosu na 245 i modele prethodne generacije, pa su tu sada novi optički senzori pulsa i zasićenja kiseonika u krvi, kao i unapređeni GPS modul, stvari koje krase i najnoviji Fenix. Kao što smo pomenuli, oni zapravo rade i bolje nego na Fenixu zbog manje mase i plastičnog kućišta, ali u svetu pametnih satova ima realno i boljih, najpre na Apple Watch i nekim od novijih Huawei modela.

   No, preciznost je sasvim dovoljna da vam da upotrebljive informacije tokom treninga i da omogući analitici da iz njih izvuče brojne korisne informacije. Merenje pulsa je više nego korektno, a merenje stresa čak vrlo dobro jer se redovno dešavalo da me sat obavesti da je vreme za opuštanje u trenucima kada sam zaista bio nervozan zbog nečega.

   Inače, u tu svrhu su tu vežbe disanja koje će sat automatski ponuditi. Merenje sna je prosečno, viđali smo dosta bolje na drugim satovima, ali ono što Garmin radi, a što retko viđamo kod drugih je merenje varijabilnosti pulsa tokom sna, što je znatno korisnija stvar od informacija o fazama sna. Naime, takozvani HRV odnosno Heart Rate Variability parametar je indikacija rada vašeg autonomnog nervnog sistema, a iz koga se može izvući dosta informacija o tome u kakvom je stanju telo i da li vam je potreban odmor ili više aktivnosti.

   I upravo su takve informacije i doziranje aktivnosti i glavna prednost Garmin platforme. Iz HRV i drugih merenja sat može proceniti u kakvom ste stanju u odnosu na svoj prosek u određenom trenutku, što je podatak koji ćete dobiti u vidu takozvanog Body Battery, od nula do 100, kao i kod baterija na uređajima. Ovo iz mog iskustva radi jako dobro, jer je obično reflektovalo ono kako se osećam, a neretko je pokazivalo da imam snage za trening čak i kada psihički nisam imao taj osećaj, što se ispostavljalo kao tačno.

   U tom smislu je odličan motivator, ali i pokazatelj kada je zaista vreme da odmorite. Mnoge od ovih naprednih stvari su rezultat praćenja vašeg tela kroz duži vremenski period, pa se analitika prilagođava u skladu sa trendom vašeg stanja, količinom napora i odmora, vrste treninga i sl. To je i razlog da sat nosite konstantno, jer što više informacija, to dobijate i jasniju sliku o svojoj trenutnoj formi i mogućnostima.

   Garmin Forerunner 255 Music – Sportske funkcije

   A kada su aktivnosti u pitanju, to je nešto gde je ovaj sat naročito koristan, pogotovo kada je u pitanju trčanje i kardio treninzi. Količina funkcija i informacija vezanih za treninge je zaista ogromna i tokom ovih 6 meseci mogu reći da sam se u velikoj meri oslanjao na njega kako bih se vratio u optimalnu formu. Naravno do sezone slava i praznika kada sam propao, ali za to nije kriv sat.

   Podržan je priličan broj aktivnosti, od trčanja, hodanja, planinarenja, voženje bicikla, raznih kadrio trenažera, treninga snage, vežbi u sali, plivanja i sportova na vodi, skijanja i drugih aktivnosti na snegu, triatlona, kao i multisport mod i mod za opšte sportske aktivnosti. Lično sam mahom koristio trening snage i trčanje, pa ću reći da je sat za određene aktivnosti u teretani u stanju da meri broj ponavljanja i prepoznaje aktivirane grupe mišića, dok za trčanje dobijate impresivne statistike u sitne detalje koje će zadovoljiti i najveće geekove.

   Ako sat uparite i sa dodatnim HRM Pro ili Running Dynamics Pod senzorima, sat je u stanju i da procenjuje snagu utrošenu tokom trčanja, daje informacije o opterećenju svake noge i još razne druge dodatne informacije, mada je Running Power ažuriranjem firmware-a nedavno omogućen i bez njega, direktno na samom satu.

   Ono što je glavna razlika u odnosu na jači 955 model je što 255 nema takozvani Training Readiness Score, koji je nadogradnja pomenute Body Battery funkcije i direktno vam daje procenu spremnosti za trening uračunavajući u formulu još neke parametre. Još neke od razlika su topografske i trail mape, koje uz 955 dolaze uz sat, a na 255 je moguće dobiti deo te funkcionalnosti putem aplikacija, kao i Golf mogućnosti koje su na 255 modelu izostale.

   Planovi treninga

   Još jedna veoma korisna stvar koju nudi ovaj sat su i planovi treninga, a u tu svrhu su vam na raspolaganju dve opcije. Jedna su predlozi, odnosno Recommended Run koje će vam sat davati svaki dan za taj dan, a koji u obzir uzimaju nivo i tip aktivnosti te nedelje i koji će predložiti trajanje i tip treninga, npr. lagano trčanje za oporavak, bazični trening, sprint intervale, dugo trčanje jednom nedeljno i sl. Sve ovo se balansira automatski tako da polako unapređujete i aerobne i anaerobne i VO2Max mogućnosti i pomerate svoje granice.

   Druga opcija su planovi treninga koje zadaju Garmin treneri, a koja po mom iskustvu ne radi jednako dobro jer u početku tempo ume biti preambiciozan u odnosu na ono što bi predložio sam sat. Najbolje je početi sa Recommended Run, pa kada uđete u dobru formu i osećate da ste spremni, izabrati neki od planova za polumaraton ili maraton npr. i željeno vreme i rezultat za koje želite da se spremite.

   U pregledu na satu, ali i Garmin Connect aplikaciji na telefonu ili računaru u browseru će vam u svakom trenutku biti dostupne informacije o proceni trenutnog vremena potrebnog da istrčite 5km, status treninga sa vremenom oporavka, trendom VO2Max i nivoom opterećenja. Aplikacija i browser daju i detaljne preglede svih aktivnosti i zdravlja, procenu vaše “fitness starosne dobi”, poređenje sa drugim korisnicima vaših godina, kao i razne zanimljive izazove, grupe i takmičenja kojima se možete pridružiti.

   Baterija

   Za kraj da pomenemo i bateriju koja je deklarisana na do 14 dana korišćenja ili 30 sati aktivnog GPS-a. U realnoj upotrebi sam sat retko morao da punim na manje od 7 dana sa konstantno uključenim svim funkcijama, ekranom bez osvetljenja i svakodnevnim korišćenjem GPS-a oko 40 do 60 minuta. S obzirom na mogućnosti, ovo je prava mera, jer sat dopunite kada se setite jednom nedeljno i skoro vam se nikada neće desiti da ostanete bez baterije.

   Punjenje se vrši putem USB kabla sa specifičnim konektorom koji ide u sat, ali koji je srećom simetričan sa obe strane, pa ne morate voditi računa kako ga povezujete. Sasvim korektno rešenje, a ujedno omogućuje i prebacivanje muzike i ažuriranje softvera i instalaciju aplikacija putem Garmin Connect softvera.

   Garmin Forerunner 255 Music – Utisci i cena

   Sve u svemu, Garmin Forerunner 255 Music je sat kojim sam veoma zadovoljan i mogu reći da je ovo jedno parče tehnike od koga se ne odvajam, a koje je za prethodnih 6 meseci korišćenja bitno unapredilo moje zdravlje i formu, pa čak me i naučilo neke nove stvari. Garmin ima specifičan pristup koji se razlikuje od onoga većine proizvođača pametnih satova iz sveta potrošačke elektronike i koji možda neće biti optimalan baš za svakog korisnika.

   No, oni kojima je fokus na sportu i aktivnostima, a ujedno ne žele da se odreknu pametnih funkcija će u ovom, pa i drugim Garmin modelima svakako pronaći vrlo dobar izbor. Što se cene tiče, Forerunner 255 Music na domaćem tržištu košta oko 51.000 dinara odnosno oko 430€, dok je verzija bez muzike 50€ jeftinija.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi