Ovaj OLED ekran ima iskačuće dugmiće koje možete da osetite pod prstima

Umesto vibracija, fleksibilni OLED ekrani osetljivi na dodir će vam sada dozvoliti da osetite dugmiće koje pritiskate na ekranu, vraćajući „fizičke“ tastature

Ovaj OLED ekran ima iskačuće dugmiće koje možete da osetite pod prstima

Doslovna fleksibilnost tehnologije OLED ekrana nam je omogućila da kreiramo tablete koji se preklapaju na pola i televizore čiji ekrani izlaze iz nameštaja. Istraživači sa Univerziteta Carnegie Mellon koriste fleksibilnost OLED panela na drugi način i kreirali su uređaje sa ekranom osetljivim na dodir koji vaši prsti zaista mogu da osete.

Pametni ekrani su napustili fizičke tastature kako bismo dobili veće radne površine, jer aplikacije bolje koriste površinu ekrana sa tasterima osetljivim na dodir i tastaturama koje su pojavljuju po potrebi. Ali ako pitate vozače novih automobila, kontrolna tabla sa ekranom osetljivim na dodir teško da može da zameni fizičke dugmiće, koji su lakši za korišćenje bez gledanja, jer pružaju taktilne povratne informacije bez potrebe da gledate.

Realne vibracije, poput onih koje generišu Apple iPhone telefoni mogu učiniti da dugmad na ekranu pošalju povratne informacije nakon što ih pritisnete, ali to ne rešava problem lociranja dugmića bez gledanja. Zbog toga čak i laptop računari sa ekranom osetljivim na dodir i dalje dolaze sa punim QWERTZ tastaturama. Neke jednostavne stvari kao što je kucanje i dalje mogu da se urade mnogo brže kada se oslanjamo na naše čulo dodira.

Istraživači sa Future Interfaces Group (FIG) Univerziteta Carnegie Mellon pokušavaju još jednom da reše ove probleme sa tehnologijom koju nazivaju Flat Panel Haptics, kao što je detaljno opisano u dokumentu koji je podnet na ACM CHI konferenciji o ljudskim faktorima u računarskim sistemima koji se trenutno održava u Hamburgu, Nemačka, prenosi Gizmodo.

Tokom godina videli smo kako drugi istraživači pokušavaju da stvore nešto ovako ranije, gde se izbočine koje se poklapaju sa dugmićima na ekranu privremeno formiraju na ekranima osetljivim na dodir koji pružaju taktilnu povratnu informaciju prstima. Nažalost, potreban hardver za ovakve stvari je uvek bio glomazan, što je primenu u realnim uslovima činilo nemogućim, jer je zahtevalo primenu na uređajima koji mogu stati u džep.

Istraživači FIG-a su uspeli da stvore ugrađene elektroosmotske pumpe (EEOP) – sposobne da pokreću tečnosti primenom električnih polja umesto upotrebe pokretnih delova – čija je debljina samo 1,5 milimetar. One se mogu upariti sa jednako tankim rezervoarom za tečnost ispod njih i fleksibilnom površinskom strukturom na vrhu, da bi skoro trenutno kreirali iskačuće dugmiće (proces traje oko sekundu) visine skoro pet milimetara sa dovoljnim pritiskom i krutošću da izdrže pritisak i ostaju čvrste tokom pritiska.

OLED paneli nisu dovoljno fleksibilni da bi omogućili da se pojave tako velike strukture. Međutim, kada se postavljaju na nove ugrađene elektroosmotske pumpe, još uvek se može formirati dovoljno izbočina da bi prsti korisnika mogli da razlikuju tastere na tastaturi na ekranu. Još uvek postoje neka ograničenja tehnologije koja mogu ometati usvajanje, uključujući činjenicu da su oblik i veličina iskačućih dugmića unapred određeni. Ali na kraju, ako su napravljeni dovoljno mali kao pikseli na OLED ekranu, bilo koja veličina i oblik taktilnog dugmeta bi se mogli generisati na zahtev, a igranje igara na ekranu osetljivom na dodir bi moglo da dobije potpuno novu dimenziju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi