Apple Vision Pro su naočare za proširenu stvarnost koje koštaju 3.499 dolara

Apple Vision Pro ili dobro očuvani polovni automobil iz 2010. godine? To je dilema koju imaju svi oni koji su planirali da probaju Apple VR/AR naočare

Apple Vision Pro su naočare za proširenu stvarnost koje koštaju 3.499 dolara

Kao i uvek, Apple je nadmašio očekivanja svih. I onih koji su mnogo očekivali, i onih koji su znali da će nove naočare da budu precenjene. Apple Vision Pro su prelepe i preskupe. Ali hajdemo redom.

Realno, malo ko danas može da priušti da plati 3.499 dolara za naočare za proširenu realnost. Dati 2.000 evra za telefon u Srbiji, u kojoj je prosečna neto plata oko 85.500 dinara, zvuči sumanuto, ali danas i najskuplje iPhone telefone možete da vidite kod srednjoškolaca. Ako su oni uspeli da ubede roditelje da im je novi iPhone baš mnogo potreban, valjda će uspeti da ih ubede i da se Apple Vision Pro naočare podjednako dobro slažu.

I nakon premijere, oni koji su imali prilike da probaju nove naočare kažu da je u pitanju jedan od najboljih sistema ove vrste na svetu, sa odličnim režimom dubine, oštrom slikom i intuitivnim korisničkim interfejsom. Naravno, kako kaže nekoliko novinara portala Engadget koji su bili na licu mesta i probali nove naočare: I dalje su u pitanju VR naočare, sa svim svojim problematikama koje su karakteristične za ovu kategoriju proizvoda.

Kontrola glasom i pokretima ruku/očiju

Napravljene da podržavaju AR i VR aplikacije, Vision Pro su samostalne naočare sa inovativnim dizajnom bez potrebe za posebnim kontrolerom. Umesto toga, zahvaljujući upotrebi više spoljnih i unutrašnjih senzora i kamera, Apple planira da se u potpunosti osloni na glasovne komande i pokrete rukama/okom.

Povrh toga, Apple je kreirao novu funkciju pod nazivom EyeSight koja koristi zakrivljeni ekran na spoljašnjem delu naočara, tako da ljudi mogu da vide reakcije korisnika dok neko nosi uređaj.

Nove Apple Vision Pro naočare su dizajnirane tako da budu što lakše. One koriste posebnu leguru aluminijuma, dok digitalna krunica omogućava korisnicima da lako podese nivo dubine prostora. Traka za glavu dolazi u tri veličine dizajnirane da se prilagode prema nekoliko oblika glave, a da i dalje ostanu mekane, udobne i lake za podešavanje. Audio moduli sa dva zvučnika sa obe strane obezbeđuju prostorni zvuk jer su ugrađeni u traku za glavu. Da bi se smanjila težina naočara Apple Vision Pro ima eksternu bateriju koja je kablom povezana sa naočarima.

4K mikro OLED ekrani i visionOS

Kada je u pitanju optika, Vision Pro koristi sočiva od tri elementa sa dvostrukim 4K mikro-OLED ekranima za koje Apple kaže da isporučuju ukupno 23 miliona piksela. Sa unutrašnje strane se nalaze IR kamere i LED svetla, dok se spolja nalaze LiDAR i tradicionalni senzori kamere.

Naočare pokreće novi Apple visionOS, koji radi sa novim R1 čipom kompanije i M2 procesorom kako bi pružio ono što Apple opisuje kao samostalne performanse koje rade „bez kašnjenja“.

Nove naočare vam pružaju mogućnost da koristite poznate aplikacije kao što su Safari i druge, a da i dalje možete da komunicirate sa objektima ili ljudima u stvarnom svetu. Apple kaže da kreira novu specijalnu verziju App Store prodavnice posebno za Vision Pro, koja će biti glavni način za preuzimanje novog AR i VR softvera. I dok je Vision Pro dizajniran za upotrebu kod kuće, Apple kaže da su zahvaljujući novim verzijama poznatih aplikacija kao što je FaceTime, naočare biti odličan alat za kolaboraciju kada ste na putu.

Persona – evolucija FaceTime sistema

Međutim, za razliku od tradicionalnog video poziva, korisnici Vision Pro će biti predstavljeni onim što Apple naziva Persona, što je digitalni prikaz korisnika kreiran podacima iz senzora naočara i novim algoritmom za mašinsko učenje. U međuvremenu, za one koji žele da rade naprednije stvari, možete da uparite Vision Pro naočare sa Magic tastaturom i Trackpad-om da biste napravili nešto tradicionalnije sistem za rad.

Još jedna karakteristika Vision Pro-a je korišćenje prve Apple 3D kamere. Apple kaže da se kamera može koristiti za snimanje posebnih trenutaka sa dodatnim informacijama o dubini, a takođe jasno stavlja do znanja kada osoba snima ili ne snima. Naravno, ako samo želite da koristite naočare kao fensi način za gledanje televizije ili filmova, postoji namenski režim za gledanje video zapisa na virtuelnom ekranu koji meri do 30 metara u širinu. Što se tiče igara, Apple kaže da Vision Pro podržava više od 100 različitih naslova iz Apple Arcade biblioteke, sa naočarima koje mogu biti uparene sa PS5 ili Xbox kontrolerom po potrebi.

Disney+ integracija

Na VVDC 2023, Apple je takođe najavio partnerstvo sa kompanijom Disney, sa poboljšanim načinima gledanja emisija na Disney+, AR demonstracije za košarkaške utakmice i još mnogo toga. Uz to, iako se čini da su mnoge od ovih demonstracija još u razvoju, Disney izvršni direktor Bog Iger najavio je da će Disney+ aplikacija biti dostupna na Vision Pro pri lansiranju.

Optic ID sistem autentifikacije

Da bi se osiguralo da se Vision Pro pridržava Apple bezbednosnih ciljeva, naočare dobijaju novi sistem za autentifikaciju  – Optic ID, koji koristi identifikaciju dužice oka za otključavanje i prijavljivanje na uređaj. Pored toga, Apple tvrdi da su Optic ID podaci potpuno šifrovani i da se čuvaju samo lokalno, dok informacije o tome gde korisnik gleda neće biti deljene sa aplikacijama ili veb lokacijama trećih strana. Hajde da im poverujemo…

Apple Vision Pro bi trebalo da bude u prodaji negde početkom sledeće godine za 3.499 dolara.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (29)
  1. Ji 4Tze

    prvi proizvod a već je Pro :D

  2. Marti Misterija

    Pro je skracenica od problem!

  3. nemanja2306

    Ја бих волео да ми неко одговори на само једно питање - у чему је поента?

  4. serbiadiablo

    Nema poente, neko je pitchovao glupu ideju, nije bilo jobsa da ih otpusti, i eto 'proizvoda' :)

  5. vladat1

    Pro je skracenica od problem!

    U banci mi rekoše da je nemam problema. To je sada "Izazov" !

  6. Marti Misterija

    Ја бих волео да ми неко одговори на само једно питање - у чему је поента?

    Ne brini, sad ce clanovi Jabukinih svedoka da ti objasne kako je to revolucija... :ROFLMAO:

  7. MegaSkot

    Svakako ocekujem da VR napreduje posle ove Apple prezentacije.

  8. Marti Misterija

    Svakako je za ocekivati porast ocnih i mentalnih bolesti i poremecaja!

  9. DeonTuck

    Ја бих волео да ми неко одговори на само једно питање - у чему је поента?

    Kako u cemu je poenta? Stavis naocare, ukljucis "naked filter" i koga god pogledas on/ona je go.

  10. nemanja2306

    Ne brini, sad ce clanovi Jabukinih svedoka da ti objasne kako je to revolucija... :ROFLMAO:

    Pazi, ja imam IP13P, Apple TV, Homepod i Airpods, tako da se mogu i ja kvalifikovati kao njihov svedok jer stvano mislim da su im proizvodi odlicni. :D Ovde, cak i ako stavimo cenu po stranu, ne vidim svrhu ovoga. Ovo je bas za velike ovce.

  11. MegaSkot

    Samo za ljude koji su spremni da plate.

  12. nemanja2306

    Sve ok, ko ima i želi, kupice. Ali ja i dalje ne vidim svrhu. Mogu gledati serije, filmove, slike? Zar nije lakše upaliti TV ili telefon umesto da stavljam ovo na glavu? Isto važi i za Internet.

  13. RingeRaja

    Prodaja novog proizvoda pod 1 zahteva stvaranje potrebe za tim proizvodom, a onda sve ide mnogo lakše.
    Kod vas ovde ne postoji ta potreba i naravno da ovo nećete da kupite, bez obzira na cenu (da ne bude zabune, istoj grupi pripadam i ja).
    Slično je bilo i kad je Apple izbacio svoj prvi iPhone, a danas se prodaje kao alva za 1000+ evra/dolara.
    Ovo je prvi proizvod, sad ide marketing i ako to urade kako treba, prodaće ih u dovoljnom broju da investicija bude isplativa.

  14. Poolmaker

    3500 je povoljno, u pitanju je firma koja točkiće na kućištu prodaje za 500 :)


    View image at the forums

  15. Ako je dobro odrađeno, biće mušterija, a sve prilike su da su interfejs i upravljanje istim odlično uradili.

    Već vidim jedno 30% biznis klase na dužim letovima kako koristi ovo, negde krajem sledeće godine.
    Ili da nama, običnim smrtnicima, avio kompanije prodaju uz kartu korišćenje uređaja tokom leta.

    Ne vidiš ništa oko sebe, a S1E3 neke serije ide na 70 inča, ili desktop sa bt tastaturom da se završi malo posla.

    Videh u ćošku prezentacije, na kratko, klip iz formule 1.

    Kad bi bio prenos trke iz kokpita, sa strane telemetrija i sva moguća vremena ostalih, pa se prebaciš u box, pa na ciljnu ravninu...

    Ja bih platio za to.

    Najbolja stvar je što će pogurati celu industriju sigurno.

  16. RingeRaja

    Uređaj u svojoj najosnovnijoj konfiguraciji košta 7000$, a u najskupljoj 11.800$ (ovo su cifre bez točkića), tako da cena točkića učestvuje u ukupnoj ceni 3-5%.
    Na sličan način se formiraju cene i drugih Hi-End proizvoda...da li je npr. realno da daljinski za neko Hi-End pojačalo košta 1000+ evra. Naravno ds nije, ali pojačalo košta 100K evra, pa je ta hiljadarka kap u moru.

    Kad bi bio prenos trke iz kokpita, sa strane telemetrija i sva moguća vremena ostalih, pa se prebaciš u box, pa na ciljnu ravninu...

    Ja bih platio za to.

    Npr.(y)

  17. Ne brini, sad ce clanovi Jabukinih svedoka da ti objasne kako je to revolucija... :ROFLMAO:

    Gori od njih su jedino ovi što se kače na svaku vest o Jabuci da opljunu

  18. DeonTuck

    Ja sam odlgedao sad klip, i iako ne volim apple proizvode, ja bih ovako nesto u Android izvedbi rado kupio. Vec imam slicno iskustvo sa VR-um i Quest 2. Wireless Desktop i stavis monitore pa radis kao da si u ofisu, sedis u sobi i gledas netflix preko celog zida, itd. Mogu da zamislim koliko je zabavno ovo koristiti sa 10x vise senzora. 3500 ne bih dao sigurno, ali bice non-pro verzija za manje pare, pa ko voli..

  19. Najveći problem je što se ne zna na šta uređaj cilja. Da li je za entertainment ili je za biznis upotrebu.

    Kao najveći kamen spoticanja mi deluje OS, 3500$ za uređaj koji će vrteti iOS aplikacije i Arcade igre. Za te pare, ako se cilja neka biznis upotreba, očekivano bi bilo da vrti macOS aplikacije. A sa druge strane ako je entertainment fokus, gameri se neće obradovati mobilnim igricama, kad za nekoliko puta manje novca mogu uzeti ozbiljan VR hardver i iskusiti pravu imerziju.

    Ostaje da se vidi kakav je displej, jer bi potencijalno, najbolja upotreba bila gledanje filmova i sporta, ali ako bude musavo i krzavo, kao na ostalim headsetima, slaba vajda i od toga da će odmeniti TV.

  20. NShappy

    VR uređaji koji vas vode u okružujući 3D svet postoje već neko vreme. Neki su zaista odlični.
    Ne, ne gledate 70" ekran tu pred nosom, nego se nalazite u 360° okruženju. Npr. okrećete glavu oko sebe i vidite okolinu, svih 360° oko, iznad i ispod vas.
    Treba videti koliko neverovatno izgledaju neka promo okruženja za ovakve uređaje. Npr. unutrašnjost tela ili čopor dinosaurusa koji vas upitno njuškaju, da li se dovoljno ukusni.

    Ali, slabo su se ovakvi uređaji do sada primili zbog još uvek nedefinisanog sadržaja i svrhe, osim za fascinaciju tim promo sadržajima.
    Tako npr. odlični su za dizaniranje i prikaz npr. arhitekture, ili bilo čega drugog iz CAD okruženja klijentima. Ali izrada prilagođenog okruženja za njih je ogroman posao, da bi eto klijent 10-ak min pogledao vašu ideju.

    Takođe, neudobni su za iole duže nošenje.

    Dok neko ne osmisli i ne nametne potrebu, neće zaživeti ni masovnost.
    E sada, Apple je bio odličan kreator potreba. Videćemo da li će mu isto uspeti i sa ovim.

    Mene čudi da do sada ovo nije postalo mnogo češči gadget u igricama?!?

  21. Nikola mJet

    Meni je ovo Cool i uzeo bih ga istog momenta za gledanje filmova, ostalo manje vise... Ali cena je prejaka za bioskop :) Takodje neverovatno mi je da su se ovoliko potrudili i sve sredili da deluje Woow, a da se baterija i kabal vuce za sobom....to mi bas ne lici na njih.

  22. milos0888

    VR uređaji koji vas vode u okružujući 3D svet postoje već neko vreme. Neki su zaista odlični.
    Ne, ne gledate 70" ekran tu pred nosom, nego se nalazite u 360° okruženju. Npr. okrećete glavu oko sebe i vidite okolinu, svih 360° oko, iznad i ispod vas.
    Treba videti koliko neverovatno izgledaju neka promo okruženja za ovakve uređaje. Npr. unutrašnjost tela ili čopor dinosaurusa koji vas upitno njuškaju, da li se dovoljno ukusni.

    Ali, slabo su se ovakvi uređaji do sada primili zbog još uvek nedefinisanog sadržaja i svrhe, osim za fascinaciju tim promo sadržajima.
    Tako npr. odlični su za dizaniranje i prikaz npr. arhitekture, ili bilo čega drugog iz CAD okruženja klijentima. Ali izrada prilagođenog okruženja za njih je ogroman posao, da bi eto klijent 10-ak min pogledao vašu ideju.

    Takođe, neudobni su za iole duže nošenje.

    Dok neko ne osmisli i ne nametne potrebu, neće zaživeti ni masovnost.
    E sada, Apple je bio odličan kreator potreba. Videćemo da li će mu isto uspeti i sa ovim.

    Mene čudi da do sada ovo nije postalo mnogo češči gadget u igricama?!?

    Uporno tvoje promo čitam pogrešno i slažem se sa napisanim

  23. Previse tezak bi bio uredjaj da je sa baterijom.
    Neka treca revizija, sa cenom od 1999 i onda ce se ozbiljno ramisljati o kupovini, a do tada ce biti i neki google takmac za 1299 koji ce raditi dovoljno dobro.

  24. Marti Misterija

    Gori od njih su jedino ovi što se kače na svaku vest o Jabuci da opljunu

    To se zove sloboda govora! To sto ti kao vernik Jabuke dozivljavas kao licnu uvredu, ja vidim kao kritiku i koristim svaku priliku da iskritikujem najvecu svetsku korporaciju za sisanje ovaca. Tako ce biti i u buducnosti! :LOL:

  25. RingeRaja

    Ne šišaju samo oni, ali jesu najveći frizeri, to stoji.

  26. Mene čudi da do sada ovo nije postalo mnogo češči gadget u igricama?!?

    Ekrani su tek stigli na prag upotrebljivosti, a da bi ih poterao treba ti zver od hardvera.
    Nije da nema spremnih da daju 4-5k eura za setup ali nema ih mnogo i eto odgovora na tvoje pitanje.

    Za poslovnu primenu može da prođe velika cena ali koliko njih će recimo da prezentuje svoje nekretnine ovom tehnologijom? Verovatno jako malo.
    Nije još uvek za masovnu upotrebu ali veliki igrači grade poziciju, ne može se doći na definisano tržište i očekivati uspeh.

    Za samo deset godina VR tržište može da bude sto puta veće...

  27. DeonTuck

    Meni je ovo Cool i uzeo bih ga istog momenta za gledanje filmova, ostalo manje vise... Ali cena je prejaka za bioskop :) Takodje neverovatno mi je da su se ovoliko potrudili i sve sredili da deluje Woow, a da se baterija i kabal vuce za sobom....to mi bas ne lici na njih.

    Zasto bi cekao Apple da izbaci nesto od 4000e kad vec 3 godine imas Quest 2 za 400e koji radi bioskop i mnogo mnogo vise od toga, a pritom mozes da igras i PC VR igre?

  28. RingeRaja

    Iz istog razloga što neko kupi Android smart telefon za 200€ i iOS iPhone za 2000€.
    Ako ti VR đozluci budu nudili ono što niko nema i ljudima to bude trebalo, prodavaće se, pitanje je samo ciljne grupe i stvaranja potreba kod kupca. A za to je Apple tata-mata.

  29. NovemberWhisky

    Nema poente, neko je pitchovao glupu ideju, nije bilo jobsa da ih otpusti, i eto 'proizvoda' :)

    Navedi jedan takav njihov proizvod u pslednjih 20 godina. Ako nesto znaju da urade, znaju da prodaju svoje proizvode a ovo im je fokus zadnjih nekoliko godina. Statisticki, skoro nikakva je sansa da je ovo pucanj u prazno

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi