AMD Ryzen 8000 Zen 5 Strix Point, HWiNFO podaci o novom procesoru

AMD Ryzen 8000 Zen 5 je prvi mobilni procesor sa 12 CPU jezgara na bazi nove, unapređene arhitekture i 16 RDNA 3.5 GPU jezgara

AMD Ryzen 8000 Zen 5 Strix Point, HWiNFO podaci o novom procesoru

AMD Zen 4 arhitektura CPU jezgara pokreće neke od najboljih centralnih procesora današnjice. Čini se da AMD ide istim hibridnim putem kao i njegov glavni rival, kompanija Intel kada je u pitanju  sledeća generacija mobilnih procesora iz Ryzen 8000 Zen 5 (Strix Point) seriji sa RDNA 3.5 grafičkim jezgrom.

Najnovije informacije koje do nas stižu, zahvaljujući Performance Databases, otkrivaju da se pojavio neidentifikovani Strix Point čip sa STX1-A0 revizijom silicijuma. Navodno je to veoma rani inženjerski uzorak (ES), tako da će konačna verzija čipa koji će se naći u prodaji, verovatno imati drugačije specifikacije. Ne zaboravite da sve ove informacije uzmete sa dozom opreza jer je ipak u pitanju hardver koji nije zvanično predstavljen od strane kompanije AMD.

Pod pretpostavkom da su „screenshot“ ekrani skinuti iz HWiNFO softvera verodostojni, Strix Point će navodno koristiti 4nm porizvodni proces, po svoj prilici tehnologiju tajvanskog lidera na polju proizvodnje čipova, kompanije TSMC. AMD nikada nije potvrdio informaciju o tehničkom detalju koji se tiče proizvodnog procea Strix Point serije, osim opisnog detalja da će iskoristiti neki od najnaprednijih proizvodnih procesa u tom trenutku.

Prikazani info ekran o 45 W verziji Strix Point APU procesora, otkriva da navodno ima 12 Zen 5 jezgara sa opcijom simultanog „multithreading-a“ (SMT). Uhvaćeni „skrinšot“ pokazuje prisustvo četiri P-jezgra i osam E-jezgara. Za razliku od Intela, AMD-ova E-jezgra podržavaju SMT.

Ryzen 8000 Zen 5 arhitektura koristi E-jezgra sa SMT podrškom

Strix Point je naslednik postojeće AMD Ryzen 7045 (Phoenix) serije procesora za laptop računare, sa maksimalno osam fizičkih i 16 logičkih jezgara. Ako na trenutak zanemarimo hibridni dizajn, Strix Point donosi 50% povećanje ukupnog broja jezgara u odnosu na Phoenix APU verziju, pod pretpostavkom da AMD nema „u rukavu“ Strix Point sa većim brojem jezgara u razvoju. P-jezgra bi trebalo da budu na bazi Zen 5 arhitekture, dok su E-jezgra navodno Zen 5c jezgra. Zen 5 jezgra  dobijaju pristup 16 MB L3 keša, dok su Zen 5c jezgra ograničena na 8 MB L3 keša. Primećujemo ukupno 24 MB L3 memorije za keširanje podataka na predstojećem Strix Point APU modelu, a što je 50% više od sadašnjeg Phoenix procesora.

Očitani podatak o visini radnog takta od 8.888 MHz je vrlo verovatno greška. Prosečan takt, koji je prikazan u vidu vrednosti od 2.129,5 MHz, deluje realnije. Zapamtite da je ovo ES silicijum, tako da su brzine takta obično niže od primeraka koji će se naći u prodaji.

Phoenix ima maksimalni turbo takt do 5,2 GHz, tako da će biti zanimljivo videti kako Zen 5 radi u poređenju sa Zen 4 prethodnikom. Još jedan detalj HWiNFO ekrana prikazuje da je Strix Point čip uparen sa 32 GB LPDDR5-6400 memorije. Poređenja radi, Phoenix prihvata LPDDR5x-7500, ali platforma Strix Point FP8 možda samo koristi sporiju memoriju u svrhe testiranja.

Strix Point koristi grafički procesor sa RDNA 3.5 arhitekturom. Otkrivene informacije prikazuju procesor sa osam WGP (Workgroup Processors) jedinica. To je jednako 16 računskih jedinica ili 1024 „stream“ procesora. Memorija na ES silicijumu radi na 800 MHz. Phoenix ima najviše 12 RDNA 3 računskih jedinica; pa računica nedvosmisleno ukazuje na činjenicu da, noviji Strix Point ima 33% više GPU jezgara, a da ne spominjemo detalj primene naprednije RDNA 3.5 arhitekture GPU jezgra.

Što se tiče vrednosti radnog takta, Phoenix se može pohvaliti frekvencijama do 2.800 MHz. HWiNFO je naveo podatak da Strix Point ES čip raspolaže sa 512 MB GDDR6 memorije, što je očigledna greška s obzirom da iGPU deli i odvaja memoriju iz sistemskog RAM-a ili možda ne, tek zanimljivo je videti sve ove informacije o novom AMD procesoru.

AMD Zen 5 startuje sledeće godine

AMD Strix Point će biti lansiran 2024. i pokretaće sledeću generaciju gejming laptop računara. Malo je verovatno da će APU zameniti laptop modele sa zasebnim grafičkim procesorima. Međutim, RDNA 3.5 arhitektura treba da obezbedi prihvatljiv nivo performansi za obične igrače. U međuvremenu, ista kombinacija Zen 5 procesora i RDNA 3.5 grafike će takođe doći na desktop AM5 socket kroz Granite Ridge platformu. Međutim, iGPU-ovi na Granite Ridge-u verovatno neće biti od velike pomoći u gejmingu, osim obavljanja osnovnih zadataka grafičkog podsistema u vidu bazičnog prikaza, prenosi tomshardware.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi