AMD dodaje AI NPU praćenje u Windows Task Manager

Kompanija AMD potvrdila je da će AI NPU praćenje, odnosno sistemsko praćenje njenih XDNA neuronskih procesorskih jedinica uskoro stići u Windows Task Manager

AMD dodaje AI NPU praćenje u Windows Task Manager

Da bi omogućio nadzor i sistemsko AI NPU praćenje u Windows 11, AMD će uskoro dodati nadgledanje rada ovog dela procesora u Windows Task Manager preko Microsoft modela upravljačkog programa računara. Trenutno, Windows 11 može da nadgleda samo NPU jedinice u novim Intel Core Ultra Meteor Lake procesorima, ali to će se promeniti kada stignu ova AMD ažuriranja. Tačan raspored izdanja ove opcije nije otkriven, mada je razumno pretpostaviti da AMD cilja na integraciju sa sledećim Microsoft ažuriranjem fokusiranim na veštačku inteligenciju za Windows 11 24H2.

AMD će koristiti Microsoft model računarskog drajvera, MCDM (Microsoft Compute Driver Model) kako bi omogućio Windows 11 operativnom sistemu da prati upotrebu njihovih XDNA NPU-ova. MCDM je dizajniran posebno za računarske procesorske mikročipove kao što je NPU, a proizilazi iz Microsoft Windows Display Driver Model (VDDM) drajvera. Kako tvrdi AMD, MCDM omogućava Windows softveru da efikasno upravlja NPU-om, uključujući kontrolu napajanja i raspored izvršavanja instrukcija, slično kao i kod procesora i grafičke karte, što je od suštinskog značaja kako se upotreba NPU jedinica sve više proširuje.

Implementacija će omogućiti korisnicima da kroz Task Manager prate iskorišćenost NPU-a u računanju i kopiranju, prikazujući podatke u zasebnim grafikonima, pod uslovom da će implementacija ovog procesa biti ista kao i u slučaju kompanije Intel. Ove implementacije prve generacije nemaju namensku memoriju i shodno tome važno je napomenuti da će NPU deliti sistemski RAM. Buduće iteracije mogle bi, međutim, da uključe i namensku NPU memoriju, piše Tom’s Hardware.

AI NPU praćenje putem Task Manager opcije predstavlja značajan korak prema unapređenju razvoja softvera i optimizaciji korisničkih uređaja, a AMD veruje da će to biti ključno za budućnost računarstva. Ova tehnološka inovacija će omogućiti programerima da bolje iskoriste NPU potencijal, a korisnicima pružiti efikasnije i optimizovane performanse, posebno u oblasti veštačke inteligencije.

Glavna prednost Neural Processings Units (NPU) jedinica je njihova lokalizovana hardverska akceleracija, što omogućava AI programima da se pokreću na samom uređaju u poređenju sa rešenjem zasnovanim na oblaku, koje može biti sporije i propuštati poverljive informacije. Pokretanje AI programa na samom lokalnom uređaju je već pokazala Nvidia sa svojom Chat with RTX aplikacijom. Slično njoj, NPU takođe dozvoljava radnom opoterećenju veštačke inteligencije da se pokreće u okruženju koje nema internet vezu ili gde je internet veza neispravna ili nepouzdana.

Trenutno, AMD već ima drugu generaciju NPU arhitekture pod nazivom XDNA2, koja je značajno unapređena u odnosu na prethodnu verziju, a debitovala je sa AMD Ryzen 7040 Phoenix procesorima prošle godine.

Nova AMD XDNA2 verzija je tri puta brža i dolazi u novijoj Ryzen 8040 seriji Strix Point mobilnih procesora. AMD desktop Ryzen 8000G APU takođe ima svoj NPU, ali svi su zasnovani na starijoj Phoenix arhitekturi koja nosi XDNA čip prve generacije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi