AMD Ryzen Z1 čip nudi impresivne performanse uz samo 15 W potrošnje

S obzirom na to da AMD Ryzen Z1 dolazi sa 3x manje RDNA3 CU od Z1 Extreme verzije, ovaj čip namenjen konzolama ima odličan odnos performanse/potrošnja

AMD Ryzen Z1 čip nudi impresivne performanse uz samo 15 W potrošnje

Gejming konzole su definitivno u naletu, sa mnogo novih modela koji su najavljeni, a i informacijom da bi Nintendo Switch 2 uskoro mogao da se pojavi. Ono što je za sada nepoznanica je šta će pokretati sve te konzole, a prema rezultatima testova koji su se pojavili, deluje da će AMD Ryzen Z1 serija biti ključna za sve naredne konzole.

Posle meseci čekanja, testovi osnovnog AMD Ryzen Z1 čipa su se konačno pojavili, dajući nam uvid u performanse čipa pre nego što ga vidimo u ručnim konzolama, kasnije ove i početkom naredne godine. O novom AMD APU čipu smo prvi put čuli još u maju, zajedno sa Z1 Extreme, koji je mobilni APU optimizovan za igre i ručne konzole, ali je za sada u sistemima bio samo Z1 Extreme.

Nova recenzija koju je David Huang objavio sajtu Zhulanlan koristeći neimenovanu ručnu konzolu, pokazuje da se AMD Ryzen Z1 ističe posebno u igrama sa niskim TDP-om sa potrošnjom od oko 15 W. Sa potrošnjom od 15 W, ovaj čip je izuzetno efikasan, sa superiornim performansama po vatu u poređenju sa Ryzen 7 7840U sa 25 W.

Z1 i Z1 Extreme su zasnovani na AMD Ryzen 7040 klasi mobilnih CPU-a, sa istim Zen 4 CPU jezgrima i RDNA3 integrisanim grafičkim delom. Oba čipa imaju TDP koji se može konfigurisati od 9-30 W. Z1 Extreme nudi 8 jezgara, 16 izvršnih niti, i radni takt u rasponu od 3,3 do 5,1 GHz sa 12 RDNA 3 CU-a. Sa druge strane, Ryzen Z1 ima 6 jezgara, 12 izvršnih niti, 3,2-4,9 GHz takt i samo četiri RDNA3 CU-a.

Z1 je testiran u nekoliko igara i uporedio ga sa moćnijim Ryzen 7 7840U koji ima iste specifikacije kao Ryzen Z1 Extreme. Nažalost, on nije testirao Z1 Extreme za direktno, već se oslanjao na 7840U da bi dao efektivnu aproksimaciju performansi Z1 u odnosu na njegovog moćnijeg brata, prenosi Tom’s Hardware.

Prema njegovim testovima u igrama (koji su uključivali Cyberpunk 2077, Metro Exodus i Forza Horizon), Ryzen Z1 je obezbedio igrive 720p performanse, odnosno,  samo je 20-50% sporiji od Ryzen 7 7840U na 25 W,  kada je radio ispod ograničenja snage od 30 W.

Z1 je još impresivniji kada se njegova snaga prepolovi na samo 15 W. Sa ovim ograničenjem, čip gubi samo 15-18% svojih performansi uz duplo manju potrošnju. Čak i na 15 W, AMD Ryzen Z1 čip je uglavnom nudio igrive performanse, sa 31 fps u Cyberpunk 2077 pri 720 p u low podešavanjima, i negde između 36 do 60 fps u Genshin Impact, Star Rail Central Starskiff i Forza Horizon pri 720p.

Jedina igra sa kojom je Z1 imao problema bila je Metro Exodus pri normalnim podešavanjima od 720p, sa brojem frejmova nešto ispod 30 fps. Ali ovaj problem se lako može rešiti izbacivanjem nekih podešavanja ili smanjivanjem osnovne rezolucije i korišćenje neke od upscaling tehnologija.

Biće veoma zanimljivo videti šta će ovaj čip raditi, kada ga konačno vidimo na konzolama, posebno jer je osetno slabiji od Z1 Extreme varijante koja je već izašla. Performanse Ryzen Z1 po vatu su impresivne, s obzirom na to da čip ima tri puta manje RDNA 3 CU u poređenju sa mnogo moćnijim Ryzen 7 7840U.

Ako se Ryzen Z1 Extreme ponaša slično kao 7840U i izgubi još više performansi pri 15 W, osnovni Ryzen Z1 bi mogao da se pokaže kao veoma efikasno rešenje za početni nivo među igračima koji više brinu o trajanju baterije nego o performansama.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi