M3 MacBook Air postaje izazov za Apple zbog pregrevanja, što uzrokuje da je 33 posto sporiji nego MacBook Pro

Temperatura procesora na M3 MacBook Air modelu može da dostigne vrhunac od 114 stepeni Celzijusa, zbog čega je 33 posto sporiji nego MacBook Pro sa istim čipom

M3 MacBook Air postaje izazov za Apple zbog pregrevanja, što uzrokuje da je 33 posto sporiji nego MacBook Pro

Apple i dalje koristi dizajn hlađenja bez ventilatora za M3 MacBook Air modele računara sa dijagonalom ekrana od 13 i 15 inča, a iako to pruža potpuno tiho radno okruženje, korisnik će iskusiti značajno smanjenje performansi. Sa druge strane, M3 MacBook Pro koji ima samo jedan ventilator, nudi značajno poboljšane peformanse i pokazuje se bolje u nizu testova sa istim M3 čipom.

Testovi koje je sproveo Youtube kanal Max Tech, pokazali su da je Apple zadržao isti dizajn hlađenja bez ventilatora na M3 MacBook Air modelu sa dijagonalom ekrana od 15 inča i analitičari su očekivali da će energetska efikasnost najnovijeg M3 čipa rezultirati manjim zagrevanjem.

Nažalost, to nije bio slučaj, s obzirom na to da najnoviji M3 MacBook Air pokazuje veoma visoke temperature, posebno pod stalnim radnim opterećenjem kada je dostizao 114 stepeni Celzijusa za CPU i 102,9 stepeni Celzijusa za GPU. Ove temperature dovode do smanjenja ukupne potrošnje energije čipa, što rezultira 33 posto sporijim performansama u poređenju sa Macbook Pro modelom koji ima isti procesor.

Još jedan nedostatak visokih temperatura je taj što je kućište od aluminijuma efikasno u provođenju toplote. Kako temperature rastu, spoljna temperatura kućišta može da dostigne između 45 i 46 stepeni Celzijusa, što je vrlo neprijatno za korisnike tokom intezivnih radnih opterećenja. To je još jedan faktor koji će Apple morati da revidira kroz dizajn i tako reši ovaj problem u budućim iteracijama.

Testovi koje je sproveo Max Tech na YouTube kanalu takođe su pokazali da se ove visoke temperature mogu smanjiti upotrebom termalnih jastučića, koji koštaju 15 dolara i mogu da se poruče na Amazon platformi. Ove modifikacije omogućavaju održavanje performansi duže vremena i samim tim sprečavaju nepotrebno pregrevanje.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi