TikTok pred gašenjem u SAD – ByteDance više preferira predaju nego prodaju

Vlasnik TikTok aplikacije, kompanija ByteDance radije bi ugasila aplikaciju ako počne da pravi gubitke, nego da je proda američkim kompanijama pod silom zakona

TikTok pred gašenjem u SAD – ByteDance više preferira predaju nego prodaju

Kroz Kongres SAD nedavno je prošao paket zakona u vezi sa nacionalnom bezbednošću, koji je potpisao predsednik države Džo Bajden i između ostalog podrazumeva zabranu aplikacije TikTok. Nova regulativa zapravo daje ultimatum kompaniji ByteDance, koja je vlasnik ove društvene mreže, da je proda američkim kompanijama u narednih devet meseci ili da se suoči sa zabranom rada platforme u ovoj državi, a najnovije informacije otkrivaju da bi kineski gigant radije ugasio aplikaciju nego pustio da ona na takav način ode iz njegovih ruku.

Algoritmi na koje se oslanja TikTok u svom funkcionisanju smatraju se ključnim za ukupni rad ByteDance-a, zbog čega bi prodaja aplikacije sa ovim algoritmima bila malo verovatna. Gašenje same aplikacije bi imalo ograničen uticaj na poslovanje ByteDance-a, dok kompanija ne bi morala da odustane od svog osnovnog algoritma u svom daljem radu, rekli su izvori do kojih je došao Reuters i koji su hteli da ostanu anonimni jer nisu ovlašćeni da razgovaraju sa medijima. ByteDance će se, inače, žaliti na zabranu sudskim putem i nada se da će blokirati nedavno usvojeni zakon.

Šu Zi Ču, izvršni direktor TikTok-a, izjavio je da kompanija očekuje pobedu u pravnom sporu za blokiranje zakona koji je Bajden potpisao i koji treba da zabrani platformu, uprkos tome što nju koristi preko 170 miliona Amerikanaca.

Predlog zakona usvojen je većinom glasova u Senatu, a sve pod izgovorom  za zabrinutost u vezi sa nacionalnom bezbednošću. Bajdenovo potpisivanje zakona znači da on stupa na snagu i tako predviđa prodaju TikTok aplikacije do 19. januara, samo dan pre njegovog isteka mandata.

ByteDance većinu svojih prihoda ostvaruje u Kini, uglavnom od svojih aplikacija kao što je Douyin, koja je u stvari kineski ekvivalent TikTok platformi. Bilo bi nemoguće oduzeti TikTok sa njegovim algoritmima jer je njihova licenca za intelektualnu svojinu registrovana pod firmom ByteDance sa sedištem u Kini i stoga je teško odvojiti je od matične kompanije čak i pod ograničavajućim zakonima kao što je ovaj, a u svakom slučaju ona to i ne želi da uradi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi