Bajden potpisao zakon o zabrani TikTok aplikacije, ByteDance pod ultimatumom

Predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je zakon o nacionalnoj bezbednosti koji uključuje i moguću zabranu TikTok aplikacije, ukoliko ByteDance ne ispuni uslove

Bajden potpisao zakon o zabrani TikTok aplikacije, ByteDance pod ultimatumom

Kineska kompanija ByteDance praktično je dobila ultimatum od Sjedinjenih Američkih Država pošto je njihov predsednik Džozef Bajden potpisao zakon o nacionalnoj bezbednosti koji podrazumeva i potencijalnu zabranu njene aplikacije TikTok. Tako sada, kineski gigant ByteDance ima devet meseci da odreaguje u skladu sa novim zakonom, a dobio je dve opcije: ili da proda TikTok američkoj kompaniji ili da se suoči sa zabranom ove aplikacije u SAD.

Legislativna vlast SAD usvojila je paket nacionalne bezbednosti za samo jednu nedelju, uključujući i zakon koji može potencijalno zabraniti TikTok u ovoj državi. Zakon je prošao kroz Predstavnički dom Kongresa u ponedeljak, a kroz Senat juče, da bi sada bio potpisan i od strane predsednika Bajdena, čime on, kao i svaki zakon, nakon predsedničkog potpisa stupa na snagu.

Ukoliko matična kompanija ByteDance u međuvremenu „napreduje“, Bajden može da produži rok koji stavlja ByteDance pred svršen čin sa devet na dvanaest meseci. Ipak , i posle tih dvanaest meseci opcije ostaju iste.

TikTok je juče popodne izdao zvanično saopštenje u vezi sa ovom situacijom, nazivajući je neustavnom, istakavši da će zbog ovoga pokrenuti sudski proces u kojem će, kako tvrdi, osporiti ovaj zakon. Sa ove platforme ističu da veruju da su činjenice i zakon jasno na njihovoj strani i da će na kraju pobediti.

Ova aplikacija je, inale, jedna od najvećih i najbrže rastućih društvenih mreža na svetu, sa preko jedne milijarde mesečnih korisnika i preko 170 miliona aktivnih korisnika samo u SAD. To je prva aplikacija koja je dostigla prihod od 10 milijardi dolara, što čini njegovu neizvesnu budućnost u SAD igrom visokih uloga.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. dulic993

    Ovo je dobro, kaze ili cete nam prodati ili ide zabrana. Ne volim tik tok, al ovu meru ne podrzavam.

  2. Pegazbre

    Hm, po Amerikancima TikTok ses potencijalno koristi za spiuniranje u Americi i ugrozava njihovu nacionalnu bezbednost tako da vi nama njega prodajte a mi 'majke nam' necemo ga koristiti za spijuniranje svih ostalih...

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi