Čiji je u stvari TikTok? Pitanje vlasništva odlučuje budućnost aplikacije u SAD

Budućnost aplikacije TikTok u SAD je neizvesna, nakon što su debate u vezi sa njenim vlasništvom podgrejale tenzije koje potencijalno vode do njene zabrane

Čiji je u stvari TikTok? Pitanje vlasništva odlučuje budućnost aplikacije u SAD

Predstavnički dom američkog Kongresa prošle nedelje je usvojio zakon koji bi na kraju mogao da dovede do potpune zabrane društvene mreže i aplikacije TikTok na tlu SAD. Zakonodavci su zabrinuti zbog uticaja Pekinga na aplikaciju i pokušavaju da prisile njenog kineskog vlasnika da odustane od kontrole na njom, pri čemu je otvorena debata o tome da li je sama aplikacija zaista kineska.

Iako je ova aplikacija u vlasništvu kineske korporacije ByteDance, ona zapravo nikada nije postojala u kontinentalnoj Kini, barem ne pod tim nazviom. U Kini postoji drugačija verzija TikTok mreže – sestrinska aplikacija pod nazivom Douyin.

TikTok je, prema dokumentaciji američkih organa osnovan u Kaliforniji u aprilu 2015. godine. Jedini dodir sa Kinom u ovom smislu je bio taj što je TikTok radio u Hong Kongu do jula 2020. godine, posle čega je povučen i odatle nakon primene zakona o nacionalnoj bezbednosti u gradu.

Prošle godine, američki zakonodavci su u više navrata pritiskali čelnika aplikacije Šou Čua da kaže da li je ova mreža u stvari kinesko vlasništvo, ali on nije direktno odgovorio na pitanja, ističući više puta da aplikacija nije dostupna u Kini i da kompanija TikTok LLC koja stoji iza nje ima sedište u Los Anđelesu i Singapuru, piše američki medij CNN.

To otvara pitanja o tome koliko je TikTok u stvari zaista kineski – na prvi pogled izgleda kao da nije. Uzevši u obzir na to je kompanija TikTok LLC koja je vlasnik aplikacije registrovana u Delaveru, što je inače američka ofšor zona poznata još i kao „poreski raj“,  konkretno u mestu Kalver Siti. Međutim, kako to obično biva sa ofšor firmama, i u ovom slučaju pojavljuje se složena struktura vlasništva kroz lanac povezanih kompanija i takozvane majke firme.

Naime, vlasništvo američke kompanije TikTok LLC koja je prvi vlasnik aplikacije je u rukama firme registrovane na Kajmanskim ostrvima, koja ima sedište u Šangaju. Idući dalje, registri kompanija pokazuju da vlasništvo na tom firmom na kraju vodi do poznatog tehnološkog kineskog giganta ByteDance, koji je, na papiru, u privatnom vlasništvu.

Sam sajt ByteDance kompanije pokazuje da je ona razvila aplikaciju TikTok kao mrežu za kratke video snimke i zvanično je lansirala u maju 2017. Međutim, iako zvanično u privatnom vlasništvu, SAD se pribojava da nju u stvari kontrolišu kineske vlasti.

Kao i većina drugih kompanija osnovanih u Kini i ByteDance zakonski mora da uspostavi interni odbor Komunističke partije sastavljen od zaposlenih koji su članovi partije. Uz to, i ovaj gigant je morao da dozvoli kineskoj vladi da preuzme tzv. „zlatnu deonicu“ u jednoj od svojih ključnih podružnica. To dalje znači da kineska vlada poseduje jedan posto „Beijing Douyin Information Service“, što je domaća ćerka firma korporacije ByteDance, što automatski pruža način vlastima da direktnije utiču na poslovanje kompanija.

Iako je Šo Ču priznao da postoji „zlatna deonica“, on tvrdi da je to u svrhu licenciranja interneta za kinesko poslovanje i da ByteDance nije vlasništvo kineske vlade, niti je pod njegovom kontrolom.

Ipak, prema kineskim zakonima o bezbednosti podataka, koji zahtevaju od svake organizacije ili građanina da podržavaju, pomažu i sarađuju u radu nacionalnih obaveštajnih službi, što praktično znači i da je ByteDance, krajnji vlasnik aplikacije TikTok dužan da pomaže u prikupljanju obaveštajnih podataka.

Sve to je pokrenulo čitavu lavinu debata o radu globalno popularne aplikacije, koja je posebnu slavu ima u SAD, a jedna od posledica cele ove priče je i to što je američka savezna država Montana potpuno zabranila korišćenje ove aplikacije zbog navodnog špijuniranja američkih državljana za Kinu. Sada isti scenario možda bude primenjen i na nivou cele teritorije Sjedinjenih Američkih Država.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi