Tužba: TikTok i špijuniranje demonstranata u Kini

Kompanija ByteDance koja drži TikTok pomagala Kini u špijuniranju demonstranata, piše u tužbi bivšeg izvršnog direktora ove firme u SAD

Tužba: TikTok i špijuniranje demonstranata u Kini

U tužbi koju je podneo protiv svoje bivše kompanije, Jintao Ju tvrdi da je firma ByteDance koja poseduje aplikaciju TikTok pomagala Kini u špijuniranju demonstranata i aktivista za građanska prava u Hong Kongu. To je navodno uradila tako što je omogućila članovima Komunističke partije Kine (KKP) pristup korisničkim podacima demonstranata, piše BBC News.

On tvrdi i da nisu špijunirani samo učesnici demonstracija, već i korisnici koji su objavljivali sadržaje u vezi sa protestima. Osim toga, članovi KKP su navodno mogli i da pristupe podacima američkih korisnika.

Portparol kompanije ByteDance odbacio je ove navode kao neosnovane.

Kako je firma ByteDance navodno pomagala Kini u špijuniranju?

Kompanija ByteDance je navodno omogućila članovima odbora KKP pristup akreditivima „super korisnika“ poznatih još i kao „božijih korisnika“, koji su im omogućavali da identifikuju i lociraju demonstrante, aktiviste za prava i pristalice hongkongških demonstracija od 2014. do 2018. godine.

U tužbi Ju tvrdi da članovi odbora nisu bili zaposleni u kompaniji ByteDance, već su fizički dolazili u kancelarije firme u Pekingu. Ta činjenica je, kako piše, bila opšte poznata među višim rukovodiocima kompanije. On je u kompaniji bio zaposlen otprilike godinu dana od leta 2017. godine.

Aktuelni portparol kompanije demantuje njegove optužbe i kaže da firma „energično planira da se suprotstavi neosnovanim tvrdnjama“. On u odgovoru za BBC ističe da je zanimljivo da Ju iznosi ove tvrdnje čak pet godina nakon prestanka njegovog radnog odnosa i pripisuje ih cilju privlačenja pažnje.

Tužba zaista dolazi u vreme kada se aplikacija TikTok širom sveta suočava sa intenzivnom kontrolom i zabranama korišćenja. Neke države su zabranile zaposlenima u državnim strukturama da koriste aplikaciju na službenim telefonima, dok je savezna američka država Montana postala prva država koja je donela potpunu zabranu korišćenja ove platforme. Sve zabrane dolaze zbog sumnje na neovlašćeno prikupljanje korisničkih podataka.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. TwistedMind

    Trebalo mi je neko vreme da shvatim da ne postoje nekakva pomagala za tiktok nego je bytedance pomaagala Kinezima.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi