Evropska komisija zaposlenima zabranila TikTok

Evropska komisija je svom osoblju zabranila TikTok usled zabrinutosti za bezbednost. Zabrana je najnovija u seriji rastućih tenzija između Pekinga i zapada.

Evropska komisija zaposlenima zabranila TikTok

Zapadne vlade su sve zabrinutije dokazima da kineske tehnološke kompanije pomažu Komunističkoj partiji i bezbednosnim službama u prikupljanju velikih količina podataka širom sveta – sa naročitim fokusom na visokoprofilne političke i bezbednosne mete. Jedan od zvaničnika Unije je za Politico izjavio da je u četvrtak ujutru naređeno svim zaposlenima da uklone TikTok sa svojim službenih uređaja.

Navodi se da TikTok mora biti uklonjen i sa privatnih uređaja ukoliko na njima imaju i neku aplikaciju vezanu za posao. Ukoliko žele da zadrže TikTok na privatnim telefonima, obavezno je da uklone sve poslovne aplikacije.

“Kako bi se zaštitili podaci Evropske Komisije i poboljšala cyber bezbednost, bord direktora je odlučio da zabrani TikTok aplikaciju na korporativnim uređajima i privatnim uređajima koji koriste servise komisije”, rečeno je u email poruci poslatoj zaposlenima u četvrtak ujutru. Zvaničnici moraju ukloniti aplikaciju “što pre budu u mogućnosti”, a najkasnije do 15. marta.

Evropska komisija ima politiku “korisćenja sopstvenih uređaja” za koje mnogi tvrde da je očajno rešenje sa bezbednosne strane. Druge institucije Evropske Unije, uključujući i savet i parlament, će verovatno krenuti istim stopama i ispratiti zabranu kineske društvene mreže, iako će palamentu nesumnjivo trebati znatno više vremena da implementira takvo pravilo.

“Varljivo naivna”

SAD, gde je TikTok pod konstantnim pritiskom, su u decembru pokrenuli proceduru zabrane aplikacije sa svih uređaja federalne vlade, iz straha o potencijalnom špijuniranju od strane Kine, gde se ByteDance, kompanija koja je vlasnik TikToka nalazi. Nekoliko saveznih država je tokom protekle nedelje takođe implementiralo svoja ograničenja. CEO TikToka Šou Zi Ču bi 23. marta trebao po prvi put svedočiti pred američkim kongresom u vezi potencijalnog rizika po nacionalnu bezbednost SAD.

Širom EU, nepoverljivost prema TikToku, koji redovno koristi oko 125 miliona Evropljana, se povećala u proteklih par meseci. Komisija je upozorila TikTok CEO-a Šou Zi Ču pri njegovoj prvoj poseti Briselu da poštuje evropske zakone. Ipak, osim vlasti u Holandiji kojima je rečeno da prestanu da korišćenjem aplikacije, većina zemalja EU i sam Brisel do sada nisu pribegavali zabrani TikToka.

Četiri partije koje su deo koalicije u Holandiji žele da idu i korak dalje, tražeći potpunu zabranu TikToka na telefonima vlade. Pod pritiskom, holandska vlada je tražila od svojih službi bezbednosti da odrade procenu rizika.

Prošlog avgusta, britanski parlament je ukinuo svoj TikTok nalog usled zabrinutosti za bezbednost. Francuski predsednik Emmanuel Macron je u decembru prozvao kompaniju, nazivajući je “varljivo naivnom”, dodavši da prouzrokuje pravu zavisnost među korisnicima, kao i da je izvor ruskih dezinformacija.

TikTok je takođe pod istragom u Irskoj od strane evropskog tela za zaštitu podataka, zbog potencijalno nelegalnog prenosa podataka evropskih građana u Kinu, što je u konfliktu sa GDPR regulativom.

TikTok je u novembru priznao da neki od njihovih zaposlenih u Kini imaju pristup podacima evropskih TikTok korisnika. U pokušaju da odagna strah, kompanija je protekle nedelje najavila da će podatke o evropskim korisnicima držati u okviru tri data centra u Evropi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. kUdtiHaEX

    Mudro.

  2. mitar1982

    Лепа прилика да се макну Teams и пословни Оutlook са телфона.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi