Windows 11 će prikazati vodeni žig ukoliko vaš PC nije kvalifikovan za AI funkcije

File Explorer, Copilot i DirectX su samo neke od funkcionalnosti novog Windows 11 operativnog sistema koje će koristiti asistenciju veštačke inteligencije (AI)

Windows 11 će prikazati vodeni žig ukoliko vaš PC nije kvalifikovan za AI funkcije

Sa dolaskom Windows 11 24H2 verzije, Microsoft operativni sistem će biti potpuno pripremljen za aplikacije koje intenzivno koriste veštačku inteligenciju. Microsoft je dodao programski kod koji će vas upozoriti ukoliko vaš računar ne ispunjava hardverske zahteve za podršku rada AI servisa.  

Ovu informaciju je pronašao Twitter/X insajder Albacore. Upozorenje će biti prikazano kao vodeni žig, tako da ćete znati ukoliko ne možete da koristite određene aplikacije koje pokreće veštačka inteligencija, pre svega zbog neodgovarajućeg modela centralnog procesora.

Ranije se smatralo da je samo PopCnt set instrukcija bio jedini zahtev, ali je naknadna analiza koda otkrila obavezni zahtev za prisustvom kompletnog SSE4.2 seta instrukcija. Bez obzira na ovo otkriće, u suštini to ne bi trebalo da napravi veliku razliku za većinu korisnika jer procesori koji podržavaju rad Windows 11 sistema, ionako već imaju optimizaciju za izvršenje SSE4.2 instrukcija.

Microsoft uvodi radikalne promene na novoj Windows 11 verziji

Ipak, zanimljivo je videti kako Microsoft dodaje ovu proveru za svoje aplikacije koje pokreće veštačka inteligencija. Neke od ovih aplikacija su verovatno Advanced Copilot i AI File Explorer. Takođe je otkriveno da će predstojeća Windows 11 verzija uključiti DirectX AI Super Resolution opciju skaliranja rezolucije prikaza u igrama.

Pomenuti korisnik  je detaljno analizirao Windows 11 Insider Build 26200 verziju i otkrio da File Explorer ima dodatne zahteve kao AI Explorer, kodirane u operativnom sistemu. Kodiranje je uključilo hardverske zahteve za prisustvo odgovarajućeg CPU modela sa potrebnim instrukcijama i najmanje 16 GB memorije.

Zanimljivo je da je Microsoft dodao ovu proveru pošto se Windows 11 24H2 neće ni pokrenuti bez podrške procesora za navedeni set instrukcija o čemu smo vas izvestili tokom jučerašnjeg dana.

Dodatna provera mogućnosti vašeg centralnog procesora u računaru, dolazi u trenutku kada Windows 11 OS trpi sve više kritika od strane entuzijasta. Microsoft je odlučio da uvede prikaz reklama koje se povezuju sa njegovom prodavnicom aplikacija u obliku „preporuka“ i to u glavnom Start meniju.

Pre nekoliko dana, o čemu smo takođe pisali, performanse Start menija je kritikovao bivši Microsoft programer. Microsoft je takođe ugasio i mogućnost prilagođavanja Windows 11 korisničkog interfejsa pomoću dobro poznatih aplikacija nezavisnih softverskih kuća. Ovi prilično nepopularni koraci, sve više udaljavaju korisnike od Windows 11 operativnog sistema, ali izgleda da Microsoft ne haje puno za njihove želje, prenosi tomshardware.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Ja teram Linux tako da ce w proci pored mene, kao i sve verzije posle sedmice. Gejmer nisam tako da od njih ne zavisim u potpunosti.

  2. Zekovic

    99% procesora nema AI funkcije , tek krajem 2023 i pocetkom 2024 su izasli procesori sa podrskom za AI bese?

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi