Novi Windows 11 24H2 isporučuje zahtev za 16 GB memorije

2024. godina donosi novu Windows 11 verziju i zahtev za 16 GB memorije u računaru, o kome se ovih dana vode žučne rasprave, ali u pitanju je samo preporučena konfiguracija

Novi Windows 11 24H2 isporučuje zahtev za 16 GB memorije

Velika bura se podigla ovih dana oko vesti koju prenosi TrendForce, a tiče se zahteva u vezi prisustva 16 GB sistemske memorije za rad nove verzije Windows 11 24H2 operativnog sistema, a koji će biti optimizovan za rad na novoj generaciji AI PC računara.

Gotovo po automatizmu, pojedini mediji su interpretirali ovu vest da to u stvarnosti znači da će AI funkcije nove Windows 11 verzije OS-a, zahtevati prisustvo najmanje 16 GB RAM-a. Nakon što su navodi ovakvog tipa objavljeni, povela se žestoka rasprava o opravdanosti ovakvog poteza.

Sa druge strane Microsoft još uvek nije objavio zvanično saopštenje u vezi zahteva po pitanju sistemske memorije. U stvari, ova informacija se tiče pre svega preporuke u vezi prisustva dovoljne količine memorije za obavljanje Microsoft AI servisa, a ne o minimalno zahtevanoj količini memorije.

16 GB za Windows 11 24H2 optimum i AI funkcije

To se najbolje vidi iz primera novog modela Dell XPS laptop računara, jednog od prvih iz linije nove generacije AI PC modela, opremljenim NPU jedinicom za namenski rad sa AI softverom. Ovaj model je u startu opremljen sa Intel Core Ultra procesorom i raspolaže namenskim AI Copilot tasterom, ali i dalje ima na raspolaganju samo 8 GB memorije, kako to stoji u njegovim specifikacijama.

Slično današnjoj situaciji, Microsoft je inicijalno tokom puštanja u opticaj Windows 11 operativnog sistema naišao na brojne negativne reakcije, kritike i otpor korisnika zbog minimum zahteva u pogledu snage hardvera računara na kojima ga je bilo moguće pokretati. Zbog toga mnogi veruju da će iako možda Microsoft preporuči 16 GB memorije za optimalni rad AI funkcija na novoj Windows 11 verziji i dalje moći da se radi sa nekim starijim kompjuterima i slabijim hardverom.

Prema najnovijim informacijama Windows 11 operativni sistem će dobiti ključno unapređenje u vidu Windows 11 24H2 tokom druge polovine ove godine, fokusirajući se na sledeću generaciju AI radnog okruženja. Očekuje se da će ovaj korak doneti još napredniji Copilot asistent na bazi veštačke inteligencije i time pomeriti nivo iskustva u korišćenju Windows okruženja na jedan potpuno viši i bolji nivo od svega što ste do sada iskusili u radu sa najpopularnijim operativinim sistemom današnjice!

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. CountMike

    Pa odavno je preporučeno 16GB, sada je to neki minum za igre i ozbiljne programe.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi