Windows 11 definitivno prestaje da radi na starijim procesorima

Računari sa starijim procesorima uopšte nisu bili ni predviđeni da pokreću Windows 11 operativni sistem

Windows 11 definitivno prestaje da radi na starijim procesorima

Zvanični sistemski zahtevi za Windows 11 su mnogo veći od prethodne Windows 10 verzije operativnog sistema, ali postoje zaobilazna rešenja za instaliranje na računare sa starijom generacijom hardvera. Međutim, neki od tih starijih računara, definitivno više neće moći da koriste Windows 11 zbog najnovijeg ažuriranja CPU instrukcija.

Microsoft je počeo još u februaru da testira Windows 11 verzije koje su zahtevale POPCNT CPU instrukcije za izvršavanje pojedinih sistemskih operacija. U to vreme nije bilo jasno da li je promena namerna ili slučajna, tek je činjenica da noviji Windows 11 Build 26080 se neće ni pokrenuti ukoliko procesor ne podržava POPCNT set instrukcija. Umesto toga, Windows 11 će se zaglaviti u petlji ponovnog pokretanja, iznova i iznova. Microsoft je odbio da komentariše ovu promenu na pitanje The Register-a.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

POPCNT set CPU instrukcija je deo skupa SSE4.2 instrukcija. Intel ga je dodao sa prvom generacijom Core i5 i Core i7 procesora sa Nehalem arhitekturom još 2008. godine. Sa druge strane, AMD procesori su isti set instrukcija dobili sa Bulldozer generacijom 2013. POPCNT instrukcije su bile podržane i na ranijim AMD CPU modelima, ali samo kao nekompletan skup SSE4a instrukcija, koji izgleda da novi Windows 11 ne podržava. Na žalost, ne postoji rešenje za zaobilaženje nedostajućih CPU instrukcija.

Definitivno zbogom Windows 11 sistemu na starim računraima

Zvanični sistemski zahtevi za Microsoft Windows 11 do sada su već uključivali osmu generaciju Intel Core procesora kao i novije, ili drugu generaciju Ryzen procesora i novije verzije. Takođe tu su i drugi CPU modeli sa podrškom za PC funkcije poput TPM 2.0.

Nova promena utiče samo na korisnike koji su zaobišli zvanične zahteve na računarima sa  starijim procesorima. Ako imate računar koji nije u skladu sa zvaničnim zahtevima, kao što je na primer Ryzen laptop prve generacije ili desktop sa Intel Core procesorom sedme generacije, za sada ste još uvek sigurni.

Što se tiče starijih procesora, oni nikada nisu bili ni predviđeni, niti trebali da pokreću Windows 11, pa je ova najnovija promena, prilično nezgodna po njihove vlasnike. Stvari još više pogoršava odluka kompanije Microsoft o prekidu podrške za Windows 10 operativnog sistema u oktobru 2025. godine, osim ako ne platite za softversku podršku – još uvek ne znamo koliko će to koštati.

Ako imate računar sa starijim procesorom, moraćete da se vratite privremeno na Windows 10 ili da okušate srećnu sa drugim operativnim sistemom, poput neke Linux distribucije. Međutim, neke aplikacije i igre čak ni ne rade bez pomenutih CPU instrukcija, kao što je primer ultra popularne Apex Legends igre.

Nova verzija Windows operativnog sistema mogla bi da stigne već ove godine, verovatno pod nazivom Windows 12, i mogla bi da ima još rigoroznije sistemske zahteve od Windows 11 verzije. Međutim, svi procesori koji nemaju podršku za POPCNT instrukcije već su zvanično nepodržani i izbačeni sa liste, a mnogi računari sa ovako starim hardverom, ionako verovatno i dalje koriste starije verzije Windows operativnog sistema, prenosi howtogeek.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Kada se pojavio Win 11 u roku od odmah su se pojavile i verzija "No TPM Require" koje su se mogle sasvim lepo registrovati. Tako da uopšte ne sumnjam da će tako nešto da se ponovi...

  2. euanknik

    tu je tiny 10, ko god ima stariji racunar, nece se pokajati

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi