Ukoliko nameravate da koristite Windows 10 i tokom narednih godina, moraćete da platite

Microsoft zvanično gasi Windows 10 sledeće godine, ali ukoliko vi ili vaša firma i dalje imate nameru da ga koristite, moraćete da platite sigurnosna ažuriranja kako bi sistem i dalje bio bezbedan za korišćenje

Ukoliko nameravate da koristite Windows 10 i tokom narednih godina, moraćete da platite

Microsoft je već uveliko najavio i neprestano nas podseća na činjenicu da će u potpunosti ukinuti Windows 10 operativni sistem (osim određenih LTSC verzija) u oktobru sledeće godine i da više neće pružati usluge podrške i bezbednosne ispravke.

Međutim, preduzeća i korisnici koji imaju već uhodan sistem namenskih aplikacija i programe za poslovanje, mogu da se pretplate na program produžene bezbednosne podrške – ESU (Extended Security Updates) u trajanju do 3 godine. Microsoft je sada otkrio i cenu, koliko takvo zadovoljstvo košta.

Windows 10 i posle zvaničnog gašenja, može ali uz nadoknadu

Prema zvaničnom sajtu kompanije Microsoft, za poslovne korisnike postoje ukupno tri modela Windows 10 ESU plana. Za tradicionalni ključ aktivacije, naknada za prvu godinu ESU plana po uređaju iznosi 61 USD. U vezi s tim da se cena udvostručuje svake godine, što znači da morate da platite 122 USD u drugoj godini, dok će treće godine stići sa račun u iznosu od 244 USD.

Druga opcija je pristup Windows 10 uređaju na računaru pomoću „cloud“ okruženja i Windows 11 klijenta i to preko Windows 365, koji će automatski aktivirati ESU plan. Ova licenca je uključena u vašu pretplatu za Windovs 365 bez dodatnih troškova i predstavlja jednogodišnju obavezu.

Treće je Microsoft rešenje za upravljanje ažuriranjima u cloud-u, kao što su Windows Autopatch ili Microsoft Intune. Organizacije i firme mogu dobiti popust od 25%, što je 45 dolara za prvu godinu (do 5 uređaja), a iznos će se i dalje udvostručiti svake naredne godine.

Međutim, gore navedene cene su samo za poslovne korisnike. Što se tiče običnih korisnika, Microsoft se još nije oglasio. Microsoft je već jednom pokrenuo ESU program zbog velike popularnosti Windows 7 OS verzije, ali je u to vreme program produžene podrške važio samo za poslovne korisnike. Ovaj put Windows 10 ESU program dodaje podršku za obične krajnje korisnike, ali za njih je ostavljena i opcija da se direktno nadograde na Windows 11, a što je definitivno isplativiji potez.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. okmijun

    Uplaši me!

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi