Windows 11 podrška uskoro neće biti dostupna za pojedine starije računare

Na pojedinim računarima sa starijim procesorima, najverovatnije već od septembra, Windows 11 podrška više neće biti dostupna zbog problema sa kompatibilnošću

Windows 11 podrška uskoro neće biti dostupna za pojedine starije računare

Zbog nove nadogradnje Windows 11 operativnog sistema , tačnije verzije 24H2 koja će verovatno stići u septembru ove godine, ovaj softver više neće moći da radi na računarima sa starijim procesorima. Windows 11 podrška tako neće biti dostupna konkretno na onim računarima koji ne podržavaju POPCNT (population count) instrukciju, otkriva korisnik društvene mreže Twitter (X) @TheBobPony na osnovu programskog koda.

Za mnoge sistemske fajlove biće potrebna POPCNT CPU instrukcija od Windows 11 kernela, odnosno jezgra operativnog sistema, do USB XHCI drajvera, što znači da nijedan procesor bez njega neće moći da pokreće ovaj OS, objašnjava „Bob Pony“ u objavi.

Windows 11 je svakako od svog lansiranja bio opterećen problemima sa kompatibilnošću zbog visokih zahteva koji su isključili mnoge računare. Sada će, međutim, pojedini uređaji biti još više ostavljeni po strani, zahvaljujući novom ažuriranju.

POPCNT je postao standard u procesorima sredinom dvehiljaditih godina, počevši od AMD Barcelona arhitekture, a zatim i Intel procesora prve generacije Core i-serije. To znači da računari proizvedeni u poslednjih 15 godina ne bi trebalo da budu pogođeni ovim novim zahtevom Windows 11. Takođe, predstojeća izmenjena Windows 11 podrška ne bi trebalo da utiče na moderne računare koje OS ne podržava, pa bi oni koji su u ovom slučaju uspeli da pronađu rešenje i dalje mogli da pokreću Windows 11 nakon ovog ažuriranja.

Koliko god da je ova nadogradnja „neprijateljski“ nastrojena prema onima koji koriste računare sa starijim procesorima, iz Microsoft ugla, ima smisla prisiliti korisnike da njegov Windows 11 pokreću na novijim mašinama. Ažuriranje 24H2 treba da donese velike promene koje će se snažno fokusirati na funkcije veštačke inteligencije nove generacije, kao i razna ažuriranja performansi i sigurnosti.

Da bi se osiguralo da sve ove nove funkcije stvarno funkcionišu kako je planirano, tehnološki gigant mora da se pobrine da specifikacije računara budu u redu da bi on uopšte mogao da ih pokrene. Ovo posebno važi u slučaju dok Microsoft proširuje podršku za Copilot asistenta veštačke inteligencije, s obzirom na to da bi to trebalo da poboljša Windows interfejs i poveća produktivnost u aplikacijama, pretraživanju i još mnogo toga.

Ove informacije takođe ukazuju i na to da Microsoft ipak u velikoj meri nastavlja da razvija Windows 11, i da i dalje ne prelazi na potpuno novi OS, odnosno Windows 12. Međutim, iako zvuči primamljivo, Windows 11 podrška, odnosno u ovom slučaju, njen nestanak, dodatno bi mogao da razdvoji već veoma podeljenu korisničku bazu kompanije, koja i dalje u najvećoj meri pretežno koristi Windows 10.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (6)
  1. tozovac

    Претпостављам да ће се већ наћи неко решење за заобилажење овог проблема.

  2. ness1602

    Lose je ovo sroceno,ti si mogao da instaliras na te procesore,iako nije bilo podrzano. Sada ti se taj sistem nece ni podizati.

  3. Dark Magician

    Претпостављам да ће се већ наћи неко решење за заобилажење овог проблема.

    Ne, jer ti CPU nemaju instrukcije koje zahteva. Ali sve to nije neki realan problem, jer to su procesori od pre više od 15 godina.

  4. Sass Drake

    Mislim da bi bilo najbolje da su kompajlirali Windows 11 za x86-64-v3 nivo.

  5. Претпостављам да ће се већ наћи неко решење за заобилажење овог проблема.

    Zašto 😂 uživaš gledajući Win 11 na Core 2 Duo procesorima 😄

  6. Dark Magician

    Mislim da bi bilo najbolje da su kompajlirali Windows 11 za x86-64-v3 nivo.

    Mada, nema li onda nekih Intel dž CPU koji su tehnički za Win 11, a nemaju sve instrukcije?

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi