Windows 12 – novo poglavlje u personalnom računarstvu, Qualcomm navodno testirao OS na novom ARM čipu

Sve više naznaka i glasina oko Windows 12, sledeće verzije operativnog sistema sugerišu da je Microsoft na korak do lansiranja nove ere u ličnom računarstvu

Windows 12 – novo poglavlje u personalnom računarstvu, Qualcomm navodno testirao OS na novom ARM čipu

Sledeća generacija Microsoft operativnog sistema pod imenom Windows 12 mogla bi da stigne već u narednih nekoliko meseci, s obzirom na to da je sve veći broj glasina o njemu u etru. Kompanija Qualcomm bi mogla da iskoristi tu mogućnost kako bi plasirala svoje sisteme zasnovane na svom Snapdragon X Elite čipsetu, a OS je na svom najnovijem Arm čipu navodno već i testirala, piše TechSpot.

Na nedavnom predstavljanju u oktobru 2023. godine, Snapdragon X Elite čipset kompanije Qualcomm dodatno je podstakao očekivanja o predstojećoj upotrebi, sugerišući da bi Windows 12 mogao doneti integraciju veštačke inteligencije, kao ključni element ličnih računara.

Tokom predstavljanja, Qualcomm je istakao Snapdragon X Elite čip kao najinteligentniji, najmoćniji i najefikasniji procesor dizajniran za Windows. Ovaj Arm čip, navodno brži od M3 kompanije Apple, obećava ubrzanje u radu sa AI, poboljšavajući kreativnost, produktivnost i radne tokove zasnovane na veštačkoj inteligenciji. 

Windows Latest ističe da je Qualcomm prezentacija tada uključila ono što bi moglo da bude nagoveštaj za predstojeće osvežavanje Windows ekosistema kakvog ga poznajemo do sada. Dizajner čipova pomenuo je neodređeni Windows OS instaliran na referentnom dizajnu Qualcomm laptopa koji se koristi za testiranje CPU performansi  Snapdragon X Elite procesora.

Kompanija je uporedila novi Arm čip i generički Windows OS sa dva Samsung x86 laptopa zasnovana na Intel procesorima od 12 jezgara i7-1360P i onim sa 10 jezgara i7-1355U, koji rade pod operativnim sistemom Windows 11. Specifična razlika između isticanja termina Windows OS i Windows 11 ukazuje na mogućnost da je Qualcomm koristio verziju operativnog sistema Windows 12 pre zvaničnog izdanja.

Glasine su nagovestile da bi Windows 12, sa mogućnostima fokusiranim na AI, uključujući poboljšani Copilot, mogao da stigne do sredine 2024. godine. Njegov dizajn interfejsa bio bi sličan Windows 11 verziji, sa nekoliko jedinstvenih promena – „plutajuća“ traka zadataka odnosno taskbar, na primer. Vidžeti za radnu površinu takođe bi  mogli da se vrate jer Microsoft treba da podseti korisnike računara koliko je iskustvo Windows Vista bilo odlično 2000-ih godina.

Intel je optimizovao svoje najnovije x86 čipove za aplikacije i radna opterećenja u vezi sa AI, dok bi Arm čipovi mogli da ponude poboljšano korisničko iskustvo zahvaljujući energetskoj efikasnosti.

Ukoliko se Microsoft ozbiljno opredeli za integraciju veštačke inteligencije u Windows 12, partnerstvo sa Snapdragon X Elite, prvim AI čipom kompanije Qualcomm, može pružiti uvid kako AI može unaprediti ukupno računarsko iskustvo. Kako će se ova tehnološka avantura završiti, nestrpljivo čekamo da vidimo.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi