Qualcomm ekskluziva za Windows on ARM platformu, trajaće samo do kraja godine

Prvi čovek kompanije ARM, tvrdi da je Qualcomm ekskluziva za Windows on ARM platformu ograničenog trajanja, te da ističe do kraja godine kada stižu rivali

Qualcomm ekskluziva za Windows on ARM platformu, trajaće samo do kraja godine

Qualcomm je navodno uspeo da iskoristi ekskluzivni ugovor sa kompanijom Microsoft i izdejstvuje klauzulu po kojoj bi se koristili isključivo Qualcomm procesori u uređajima vodećih kompanija za izradu računara (OEM), a koji lansiraju novi model na bazi “Windows on ARM” platforme.

Međutim uskoro bismo mogli da imamo potpuno novu situaciju jer prema rečima prvog čoveka kompanije ARM, ugovor između kompanija Qualcomm i Microsoft ističe do kraja ove godine, otvarajući mogućnost i drugim kompanijama za proizvodnju procesora na bazi ARM arhitekture da uđu na ovaj deo potencijalno rastućeg tržišta i ponude više opcija svojim korisnicima.

Nezvanični izveštaji govore da bi kompanije Nvidia i MediaTek među prvima mogli da ponude konkurentske procesore za “Windows on ARM” računare, čime su praktično nagovestili žestoku konkurenciju Qualcomm čipsetovima na ovom delu tržišta.

Naime, o ovoj problematici su nedavno govorili predstavnici kompanija ARM i Microsoft čime su se dotakli velikog broja tema u vezi problematike “Windows on ARM” ekosistema, uključujući i predmeta ekskluzivnosti ugovora koji Qualcomm ima.

Qualcomm ima povlašćeni „Windows on ARM“ položaj

Već nekoliko godina najveći svetski OEM proizvođači računara poput kompanija: HP, Lenovo i Dell su imali mogućnosti da predstave svoje laptop verzije za “Windows on ARM” platformu ali samo pod uslovom da su ugrađeni ARM procesori proizvod kompanije Qualcomm. Ekskluzivitet koji je kompanija iz San Dijega uspela da dobije od Microsoft-a.

Čelnici kompanije ARM veruju da je ovakvoj praksi došao kraj jer šteti interesima razvoja “Windows on ARM” platforme i daljeg omasovljenja čitavog projekta kao alternativi “Windows x86” ekosistemu, a koji vlada praktično od početka Windows operativnog sistema kao najzastupljenijeg na svetskom nivou. Uvođenje ostalih proizvođača ARM procesora bi smanjio tržišni uticaj kompanije Qulacomm.

Dok kompanija Qualcomm priprema Snapdragon X Elite procesor za prenosne računare, slično se pripremaju i ostali, a pre svih kompanije Nvidia i MediaTek. Dimensity 9300 procesor je već pobrao pozitivne kritike analitičara uz konstataciju da bi MediaTek vrlo lako mogao da se suprotstavi Qualcomm dominaciji i u delu laptop računara, prenosi Stratechery.

Za sada Qualcomm ima vremensku prednost sa svojim Snapdragon X Elite procesorom koji je u nedavnim poređenjima multicore performansi laptop SoC rešenja ostvario 21% bolje performanse od najnovijeg Apple M3 procesora. Mnogo realniji izgledi su da ostali proizvođači ponude svoja, slična SoC rešenja pred kraj tekuće ili početkom 2025. godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi