Windows 12 bi mogao da zahteva mesečnu pretplatu

Nagoveštaji pretplate za Windows 12 pronađeni su u INI konfiguracionom fajlu u Windows Canary kanalu u kojima se pominju različite verzije sa pretplatom

Windows 12 bi mogao da zahteva mesečnu pretplatu

Za sada Windows 11 ima dve glavne verzije – Home i Professional uz koje dobijate besplatna ažuriranja tokom radnog veka operativnog sistema. Međutim, deluje da Microsoft ima malo drugačiji plan za svoj Windows 12 – verzije sa pretplatom.

Umesto da platite za softver jednom, sve popularniji SaaS model – Software as a Service će izgleda doći na novi Windows 12 operativni sistem. Kako piše Neowin, prekonfigurisane desktop i laptop konfiguracije koje dolaze sa unapred instaliranim Windows 12 operativnim sistemom sistemom mogle bi da koštaju manje u samom startu, jer će se od kupaca tražiti da plaćaju pretplatu nakon kupovine računara.

To bi takođe moglo da znači da bi Microsoft mogao da ponudi besplatni model koji bi uključivao reklame u okviru Windows 12 operativnog sistema ukoliko ne želite da plaćate pretplatu.

Prošle godine je nagovešteno da bi Windows 12 mogao biti objavljen već 2024. Nedavno je Microsoft prilično snažno forsirao AI funkcije pored svog modela pretplate za Microsoft 365 i OneDrive, što govori o budućnosti u kojoj bi Windows 12 imao sistem pretplate kojom bi ponudio pristup svim Microsoft premijum uslugama.

Sa druge strane, postoji i opcija da Microsoft ponudi svoje napredne AI servise u okviru pretplate, a da bazična verzija ostane opcija koju plaćate jednom. Ovde pre svega mislimo na Copilot i druge servise koji se oslanjaju na veštačku inteligenciju, a koji su potrebni specifičnom tipu pre svega poslovnih korisnika.

U svakom slučaju, sve se više informacija pojavljuje u poslednje vreme, što bi moglo da nagovesti da bi Windows 12 zaista mogao da se pojavi uskoro, što i ne čudi previše s obzirom na to da popularnost Windows 11 operativnog sistema nije ispunila očekivanja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (9)
 1. lepi kokan

  Fantastično. Kupljeno!

 2. seizmos

  Sjajno, dugo se čekalo ovako nešto !

 3. malistev

  Ta vest je vrlo brzo demantovana:

 4. CountMike

  To se šriča još od osmice ali tško da može da prođe. pola sveta ili više ne bi moglo da plati

 5. FunSte93

  To se šriča još od osmice ali tško da može da prođe. pola sveta ili više ne bi moglo da plati

  Pre će biti da ne bi htelo

 6. zamzung

  Mesecna pretplata ne bi bila veca od paklice cigareta. Al duvanje je duvanje.

 7. Na njima je da pokušaju, na nama da im pokažemo da greše!

  Živeće windows 10 još dugo

 8. FunSte93

  Mesecna pretplata ne bi bila veca od paklice cigareta. Al duvanje je duvanje.

  Duvanje se od samog starta plaća dok sa windowsom to nije bio slučaj 😁

 9. Diamond

  Реклама за Win 12.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi