Prvi sateliti za „komercijalnu nauku“ spremni za lansiranje 2025. godine

Britanski startap Blue Skies Space planira da razvije komercijalnu nauku – njegovi sateliti iz svemira će pružati podatke istraživačima kroz model članstva

Prvi sateliti za „komercijalnu nauku“ spremni za lansiranje 2025. godine

Britanska startap kompanija Blue Skies Space planira da lansira naučne satelite u svemir 2025. godine, nakon što je prethodno prikupila dva miliona funti. Iako smo do sada viđali privatne kompanije koje odlaze u svemir, ova je malo drugačija jer ona praktično razvija koemrcijalnu nauku. Naime, kompanija ima neobičnu ponudu za istraživače, jer će u pitanju biti prvi naučni sateliti lansirani u svemir koji će pružati podatke direktno istraživačima putem sistema članstva.

Ovakav pristup nudi novi put ka tajnama našeg univerzuma. Trenutno, istraživači se oslanjaju na vladine agencije kao što su NASA i ESA za pristup podacima iz svemira. Nažalost, ova ponuda ne zadovoljava potražnju.

Na primer, James Webb teleskop je dobio 1.600 zahteva za posmatranje. Samo 249 njih je izabrano. To znači da je prekoračenje kapaciteta gotovo sedam puta veće. Blue Skies Space želi da premosti tu razliku, pa će ponuditi kupcima mogućnost kupovine godišnjeg članstva ili pristup podacima po satu.

Naša vizija nije samo da pružimo odličnu nauku, već da je pružimo bilo kom naučniku širom sveta“, rekao je dr Marsel Tesenji, izvršni direktor i suosnivač kompanije za portal TNW.

Prvi sateliti Prvi satelit u programu nazvan je „Mauve“. Izgrađen za merenje aktivnosti obližnjih zvezda, njegovo lansiranje planirano je za početak 2025. godine. Proučavanjem podataka satelita, naučnici bi mogli da ispituju uticaj zvezdanih bleskova na egzoplanete i izglede za život. Nakon slanja Mauvea u kosmos, Blue Skies Space namerava da lansira čitavu flotu satelita.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Nova finansiranja kompanije približavaju njen plan stvarnosti, uključujući doprinose SPARX Space Frontier Fonda iz Japana i britanskog investitora SFC Capital. Sledeći na rasporedu letova je Twinkle, koji će omogućiti vidljivu i infracrvenu spektroskopiju za analizu sastava nebeskih tela.

Naš model kompanije je da brzo odgovorimo na potrebe istraživačke zajednice sa flotom posvećenih satelita dizajniranih i implementiranih u kratkim vremenskim okvirima“, rekao je Tesenji.

Ovaj model već je privukao univerzitete i institucije iz 11 zemalja. Među njima su Univerzitet u Kardifu (UK), Univerzitet Vanderbilt (SAD), Francuska agencija za alternativne energetske izvore i atomsku energiju (Francuska) i Nacionalna astronomsko opservatorija Japana.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi