Mask: SpaceX Starship raketa bi trebalo da stigne na Mesec kroz manje od pet godina

Nakon kratke pauze, kompanija SpaceX je ponovo u akciji, a njena unapređena Starship raketa možda stigne na Mesec kroz manje od pet godina, tvrdi Ilon Mask

Mask: SpaceX Starship raketa bi trebalo da stigne na Mesec kroz manje od pet godina

Tokom pauze u kojoj je razvijala više raketa sposobnih za obavljanje testnih letova, kompanija Ilona Maska SpaceX opet je u akciji, pošto je predstavila svoj „pojačivač“ (booster) rakete SpaceX Super Heavy za treći integrisani test let ove letelice. Dok kompanija čeka licence za treći leti, njen vlasnik Mask tvrdi da bi Starship raketa trebalo bude sposobna da stigne na Mesec za manje od pet godina.

SpaceX Starship je trenutno važi za najznačajniji raketni sistem u vazduhoplovnoj industriji. U poređenju sa drugim lansirnim vozilima, kao što su NASA Space Launch System (SLS) ili vozila kompanija Blue Origin i ULA, Starship raketa je sposobna za prevoz znatno većih tereta do niske Zemljine orbite (LEO). Ovo karakteristika je neophodna za planirane svemirske misije ove kompanije na planetu Mars, jer sposobnost rakete da nosi tonažu značajno opada u poređenju sa putovanjima do obližnjih destinacija kao što je Međunarodna svemirska stanica (MSS).

Iako nema mnogo novih informacija o licenciranju novog test leta, SpaceX je ponovo ubrzao razvoj svoje Starship rakete u Teksasu. Firma je poslala svoje rakete na lansirnu rampu, a slike lokalnih medija pokazuju da je takođe postavila ogromnu drugu fazu Starship rakete, odnosno Super Heavy pojačivača na mnogo viši nivo nego ranije, dug 232 stope.

Razvoj ove rakete sučio se sa značajnim problemima tokom prošle godine, kada je njen prvi probni let prouzrokovao veću materijalnu štetu na lansirnoj rampi. Njena rekonstrukcija je, međutim, pokazala sposobnost kompanije da brzo postigne svoje ciljeve kada je u pitanju saradnja sa NASA Artemis programom. Najnovije izjave vlasnika kompanije ukazuju da je SpaceX trenutno na putu da ispuni rokove koje je NASA zadala za ovaj zajednički projekat.

Pošto je Starhip raketa izabrana kao takozvani lender, odnosno raketa koja će prevoziti potreban teret u lunarnim misijama, ona prvo mora da pokaže sposobnost sletanja bez posade na površinu Meseca, pre nego što bude prevozila i astronaute. Planirani rok za lansiranje ove rakete sa posadom trebalo bi da se desi 2026. godine u okviru NASA misije Artemis 3. U skladu sa ovim datumom, SpaceX možda obori NASA i druge rekorde svemirskih agencije, kada je u pitanju maksimalna pređena udaljenost od Zemlje.

Upravo u vezi sa pomenutim rekordima, uklapa se i Maskova izjava kojom je odgovorio na pitanje o tome kada bi čovečanstvo moglo da obori trenutni rekord za najveću pređenu udaljenost od Zemlje. On je odgovarajući na ovo pitanje sa svog profila na društvenoj mreži X (koju ujedno i poseduje), rekao da bi Starship raketa mogla da stigne i do Meseca u periodu za manje od pet godina.

Trenutni rekord iznosi malo više od 400.000 pređenih kilometara, a pošto je postavljen od strane nesrećne posade Apola 13 tokom njihovog opasnog povratka na Zemlju, Maskovi komentari takođe mogu da budu nagoveštaj vremenskog okvira za projekat „dearMoon“, što je jedan od najranijih ugovora koje je SpaceX dobio za Starship.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi