NASA opet odlaže sletanje na Mesec zbog problema sa raketom

Svemirska agencija NASA ponovo odlaže Artemis 3, drugo sletanje na Mesec u istoriji čovečanstva, zbog problema sa SpaceX Starship raketom

NASA opet odlaže sletanje na Mesec zbog problema sa raketom

Misija Artemis 3 koja bi po prvi put u ovom veku sa ljudskom posadom obavila sletanje na Mesec izgleda se opet pomera se za godinu dana. Naime, svemirska agencija NASA po drugi put odlaže ovu misiju prvobitno planiranu za 2024, jer se u aprilu dogodila eksplozija rakete SpaceX Starship prilikom lansiranja u orbitu, prenosi Space.com.

Tako bi posle novog pomeranja misija mogla da se održi tek krajem 2026. godine. Raketa Starship, u vlasništvu kompanije milijardera Ilona Maska SpaceX, je letelica koja bi po drugi put u istoriji odvezla i spustila ljude na Mesec. NASA je 2021. nju izabrala kao najveću i najmoćniju raketu ikada napravljenu za svoj novi program istraživanja Meseca Artemis.

Sletanje na Mesec u okviru programa Artemis

Program se sastoji iz nekoliko misija, a Artemis 1 je već obavljena prošle jeseni što je podrazumevalo slanje Orion kapsule bez posade u lunarnu orbitu i nazad. Druga misija isplanirana je za sledeću godinu i u njoj bi trebalo da učestvuje četvoro astronauta koji bi pomoću raketnog pogona SLS bili lansirani u okolinu Meseca. Krovna misija bi tako bila Artemis 3 koja treba da obuhvati i sletanje ljudske posade na površinu najbližeg Zemljinog satelita drugi put u istoriji čovečanstva još od takvog podviga posade Apolo 11.

Međutim, ne ide baš sve po planu. Prvobitno je raketa Starship imala administrativnih problema vezanih za sertifikaciju zbog čega je misija Artemis 3 već jednom pomerena sa 2024. na 2025. godinu. Sada NASA ponovo pomera misiju za godinu dana jer je u aprilu ove godine prototip rakete eksplodirao nakon lansiranja u orbitu.

Da bi raketa bila funkcionalna, njoj nije potreban samo uspešni orbitalni let koji se dogodio pre dva meseca, posle čega je eksplodirala. Međutim, iz kompanije SpaceX podsećaju da se ovakvo lansiranje smatra uspešnim, odnosno da je dobar znak ako raketa koja je i dalje u pripremama uopšte poleti, a prilikom toga ne uništi lansirnu rampu.

U svakom slučaju, to je i dalje nedovoljno za uspešno slanje astronauta na Mesec, pa će iz agencije i kompanije morati još da rade na funkcionalnosti ove svemirske letelice, zbog čega je i datum misije pomeren. Kompanija osim razvoja rakete, takođe treba da obezbedi i infrastrukturu koja će joj obezbediti dovoljno goriva za ovu svemirsku vožnju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi