Rusko-američka saradnja u svemirskim letovima se nastavlja do 2025.

Ruska svemirska agencija Roskosmos potvrđuje da se rusko-američka saradnja u svemirskim letovima sa posadom do Međunarodne svemirske stanice nastavlja do 2025.

Rusko-američka saradnja u svemirskim letovima se nastavlja do 2025.

Nakon prethodnog obećanja da će ostati na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) do 2028, Rusija je potvrdila da će nastaviti da pomaže američkoj svemirskoj agenciji NASA u letovima sa posadom do 2025. Tako će se, uprkos zategnutim odnosima između dve velike sile na Zemlji, rusko-američka saradnja u svemiru nastaviti još neko vreme.

To je saopštila ruska svemirska agencija Roskosmos, istakavši da će se partnerstvo dve države „u unakrsnim letovima“ produžiti do 2025, piše Engadget.

Unakrsni letovi podrazumevaju slanje posada iz više zemalja u istu svemirsku letelicu. Roskosmos namerava da uvek ima najmanje bar jednog svog predstavnika u ruskom delu MSS-a i bar jednog predstavnika agencije NASA u američkom delu stanice.

Ruska agencija je dodala da je odluka doneta radi očuvanja pouzdanosti celokupne Međunarodne svemirske stanice. Inače, MSS je lansirana 1988. godine kao simbol saradnje između Rusije i SAD nakon završetka Hladnog rata i trke u svemirskim uspesima.

Vest o nastavku saradnje dolazi nakon saopštenja agencije NASA iz aprila 2023. da će Rusija ostati u stanici do 2028. Direktor Roskosmosa Jurij Borisov prethodno je izjavio da će rusija napustiti MSS nakon 2024, kako bi se fokusirala na stvaranje svoje svemirske stanice.

Nakon toga, NASA se pripremala za odlazak Rusije sa planovima koji su išli od povlačenja astronauta iz stanice do razmatranja načina za upravljanje stanicom ukoliko Rusija ukloni svoje motore.

Ipak, izgleda da se rusko-američka saradnja u ovom segmentu očigledno nastavlja još neko vreme, a NASA se obavezala da će održavati Međunarodnu svemirsku stanicu najmanje do 2030. godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi