Kreće misija spasavanja ruskih kosmonauta sa MSS

Nakon udara meteoroida u letelicu, organizuje se misija spasavanja za ruske kosmonaute koji se nalaze na MSS, a lansiranje rakete je pomereno za mesec dana unapre

Ruski Roskosmos i NASA imaju u planu da narednog meseca pokrenu misiju spašavanja članova posade slanjem letelice do međunarodne svemirske stanice (MSS). Tri člana posade ostali su zaglavljeni u orbiti nakon što je došlo do sudara meteoroida sa letelicom u kojoj se nalaze, prenosi CNET.

Usidreni Soyuz MS-22 je prethodnog meseca, nakon udarca meteoroida doživeo veliko curenje rashladne tečnosti u svemir, što je rezultovalo otkazivanjem misije u kojoj su kosmonauti planirali da napuste letelicu i obave “šetnju u svemiru”.

Iako je ruska svemirska agencija Roscosmos saopštila da udar nije ugrozio sigurnost članova posade, postavilo je drugo pitanje – da li bi se u hitnoj situaciji članovi posade mogli vratiti na vreme na Zemlju.

Premeštanje na MSS

Zbog povišene temperature u kabini usled curenja rashladne tečnosti, MS-22 je proglašen nepodobnim za rad, zbog čega je samo jedna operativna kapsula za hitne slučajeve ostala usidrena na međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) – SpaceX Crew Dragon letelica. Trenutno na svemirskoj stanici ima sedmoro ljudi, ali letelica ima samo četiri mesta.

Nakon razmatranja, Roscosmos agencija je odlučila da lansiranje Soyuz MS-23 rakete pomeri od prvobitno planiranog marta za 20. februar kako bi ruski kosmonauti Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin, kao i astronaut iz SAD-a Francisko Rubio bili sigurno vraćeni na Zemlju. Roscosmos prenosi još i da ukoliko bi se neočekivani problem javio u periodu pre lansiranja, morala bi se razmotriti mogućnost o korišćenju oštećene Soyuz MS-22 rakete.

Odložen odlazak tri nova kosmonauta

Prvobitni plan je bio da MS-23 odvede tri člana posade u orbitu, ali će na kraju potpuno prazan ići. Ukoliko u međuvremenu sve prođe bez posledica, MS-22 će takođe putovati bez posade, ali ovog puta ka Zemlji.

Mikrometeoroidi (sastavljeni od kamena ili metala) mogu biti veličine peska, ali mogu ozbiljno ugroziti sigurnost ljudi u svemirskim letelicama, kao i same letelice. Kreću se oko planete Zemlje brzinom od 27.400 km/h, znatno brže od metka. Meteoroid koji je udario u svemirsku letelicu takođe je bio mali, i napravio je otvor prečnika svega 1 mm.

Svemirski otpad takođe može predstavljati ozbiljnu opasnost po sigurnost letelica. U 2021. godini Rusija je raznela jednu od svojih letelica što je rezultovalo velikim brojem oštrih predmeta koji su kružili orbitom kao pomenuti meteoroidi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi