Još jedan probni SpaceX let u svemir se završio eksplozijom rakete Starship

Nakon što je raketa Starship eksplodirala tokom lansiranja u svemir u aprilu ove godine, i drugi probni SpaceX let sa ovom raketom se takođe završio eksplozijom

Još jedan probni SpaceX let u svemir se završio eksplozijom rakete Starship

Drugi probni SpaceX let u svemir letelicom Starship tokom vikenda se takođe završio eksplozijom nakon što je ona po lokalnom vremenu u subotu poletela iz Teksasa ka kosmosu. Starship je raketa i letelica za koju se Ilon Mask i njegova kompanija SpaceX nadaju da će jednog dana prevoziti ljude sa Zemlje na Mesec i Mars.

Starship je poleteo uz pomoć Super Heavy sistema za lansiranje kog pokreću 33 Raptor motora koji koriste tečni metan i tečni kiseonik. Međutim, samo nekoliko trenutaka nakon faze odvajanja letelice od ovog sistema, jedan deo rakete je eksplodirao. Ipak, Starship nastavio je da leti još nekoliko minuta, premašujući vreme leta svog prethodnika.

Slaba eksplozija bila je vidljiva uživo oko osam minuta nakon poletanja, ali su voditelji prenosa ubrzo potvrdili da su izgubili kontakt sa letelicom.

Za razliku od prvog probnog leta koji se završio na nešto više od 38 kilometara iznad Zemljine površine, Starship je ovog puta do trenutka eksplozije prešao visinu od skoro 150 kilometara, što znači da je stigao u svemir.

Ovaj probni SpaceX let bio je i prvi pokušaj lansiranja uz pomoć tehnologije koja je nazvana „hot staging“ (vruća faza), u kojoj su se Starship motori uključili pre nego što se on uopšte odvojio od sistema za lansiranje.

Iako je prešao više kilometara nego svoj prethodnik, nije eksplodirao samo Starship, već delom i Super Heavy sistem, kada je raketa već bila daleko, piše Engadget. Mask tvrdi da je sistem u odličnom stanju, te da mu nije potrebno renoviranje za sledeće lansiranje.

Kompanija će sada morati da pronađe novi način za svoj raketni nosač kako bi izdržao buduće pokušaje „hot staging“ tehnologije. Uprkos eksplozijama, Maskova kompanija sve ovo i dalje posmatra kao uspeh. Tvrdi da na osnovu ovakvih letova dobijaju mnoštvo podataka, koje će u budućnosti iskoristiti da bi poboljšali sledeće letove.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi