Qualcomm Arm čip nokautirao Intel Core Ultra u direktnom odmeravanju snaga u četiri runde

U demonstraciji performansi na Windows operativnom sistemu, Qualcomm Arm čip Snapdragon X Elite bio je bolji od Intel Core 7 Ultra 155H u testovima

Qualcomm Arm čip nokautirao Intel Core Ultra u direktnom odmeravanju snaga u četiri runde

Na YouTube kanalu TechPowerUP, Erdi Ozuag testirao je performanse dolazećeg Qualcomm Arm Snapdragon X Elite čipa nasuprot Intel Meteor Lake Core 7 Ultra 155H čipa u četiri kategorije. U dve kategorije, ubedljivu pobedu odneo je Qualcomm čip zasnovan na Arm arhitekturi, a u dve sledeće ta prednost nije bila toliko izražena, ali je i dalje bila prednost.

Demo prikaz performansi već je sproveden na zvaničnom Qualcomm testu tokom MWC u Barseloni ove godine, ali video koji je podelio Erdi Ouzag prvi put pokazuje neka merila koja se tiču Snapdragon X Elite čipa. Na osnovu načina na koji „YouTuber“ govori i činjenice da niko drugi nije obelodanio ove podatke i dve nedelje nakon MWC, deluje da Ozuag možda nije trebalo ovo javno da prikaže ili je možda on samo radio na testiranju i niko drugi nije smatrao da su merila dovoljno zanimljiva za prikazivanje, primetio je Tom’s Hardware.

Oba laptopa koji nose Snapdragon X Elite i Intel Meteor Lake prikazani u ovom poređenju dizajnirani su od strane kompanije Qualcomm. Snapdragon X Elite laptop opremljen je sa X1E80100 procesorom od 12 jezgara koji radi na 28 vati i 4,3 GHz, dok je ujedno uparen sa 64 GB RAM-a. Intel laptop koristio je Core Ultra 7 155H procesor, verovatno, ali ne i sigurno, sa istim RAM-om i ograničenjem snage.

Oba laptop računara podešena su za demo performanse u kompresiji 7-Zip datoteka, kompilaciji koda Visual Studio i 3DMark Wild Life Extreme GPU testu. X1E80100 nadmašio je 155H u 7-Zip-u i bio je 46 posto brži u Visual Studio merilu, referentnim testovima vezanim za CPU. Dva čiipa povezana su u Wild Life Extreme, što pokazuje da Qualcomm može da parira kompaniji Intelu u integrisanoj grafici.

Ozuag je takođe pokazao podatke o performansama iz UL Procion-a koji testira NPU performanse, a i tu je X1E80100 pobedio 155H za neverovatnih 460 posto. To je još veći jaz u performansama nego što je Qualcomm pokazao u Stable Diffusion na MWC demonstraciji, pa stoga se otvara pitanje da li je Intel sistem bio pravilno optimizovan za sistemski benchmark.

Sve ovo uklapa se u ono što smo videli od Snapdragon X Elite čipa u prethodnim testovima protiv Intel i AMD procesora. Međutim, iako ovi rezultati testiranja obećavaju, važno je zadržati izvesnu dozu skepticizma s obzirom na to da su testovi sprovedeni u kontrolisanim uslovima, a potpuna slika biće jasnija nakon zvaničnog lansiranja Snapdragon X Elite tokom godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. hedgehog

    Deluje obećavajuće, ali dok ne dođe to "među narod" nema tu realnog testa...
    ;)

  2. unique93

    Bukvalno to...ako bi performanse bile slicne 155h procesoru, ali da je potrosnja i temperatura mnogo manja, bice ovo pun pogodak :D

  3. Nije problem u čipovima, već u Windowsu. Apple ima tu prednost što ima zaokruženu celinu (hardver + os) dok ostali zavise od Microsofta. Win 11 za Arm radi ok što se tiče pokretanja softvera, ali kad dođu drajveri u igru, tu počinje problem, jer moraju biti pisani za Arm arhitekturu...

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi