Stiže ChatGPT Search, Google pretraga dobija dostojnu konkurenciju

Glasine su ovog puta uverljivije nego ikada ranije došao je konačno trenutak da Google pretraga dobije dostojnu Microsoft konkurenciju, ovog puta u vidu ChatGPT search „endžina“.

Stiže ChatGPT Search, Google pretraga dobija dostojnu konkurenciju

Posmatrači i analitičari koji detaljno prate zbivanja na AI tržištu, a što bi mi narodski rekli oni sa „okom sokolovim“, ubeđeni su da će ChatGPT search ili drugim rečima, direktan izazivač Google pretrage, biti dostupan već za nekoliko dana.

Tokom jučerašnjeg dana je u objavi Y Combinator’s Hacker News zajednice hakerskih vesti, navedeno da su kreirani naziv domena i bezbednosni sertifikat za „search.chatgpt.com“, iako ta adresa trenutno ne vodi nikuda.

Ovo može značiti bilo šta. Neki od OpenAI programera je mogao da napravi tu adresu i sertifikat za neku internu svrhu ili je neka promućurna osoba sa dobrim njuhom za ulaganja, koristeći automatizovane alate za nadgledanje slobodnih i aktuelnih  domena kao što je ChatGPT.com, mogla sebi da obezbedi budući prihod.

Glasine su sve verodostojnije i podstiču špekulacije koje su aktuelne od dana kada je ChatGPT prvi put debitovao – Microsoft je dobio jakog aduta koji konačno može uspešno suprotstaviti Google Search-u. Da li je došao taj trenutak?

Da biste razumeli šta bi ovo moglo da znači, morate prvo da zamislite pretraživač, ali onaj koji pokreće AI algoritam. Da li vam na pamet prvo pada Google? Dobro zamišljate, jer Google  pokreće AI algoritam. Ali pošto bi ovo bio pretraživač pod okriljem ChatGPT servisa, verovatno bi trebalo da zamislimo nešto što liči na Google Search Generative Experience (SGE).

Ako je režim Google pretraživača sa robotom za ćaskanje ono što OpenAI oponaša, korisnik će pretraživati normalno i dobiti stranicu sa linkovima u klasičnom web stilu, ali kao prilog biće mali vidžet na vrhu stranice koja nudi da se Gemini LLM modelu dozvoli da odgovori na upit, koji korisnik može da klikne na dugme i direktno ga pokrene, što znači da je AI odgovor i dalje neobavezan.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Za korisnike koji imaju uključenu ovu funkciju dok je još uvek bila nova, Google je koristio da učita gomilu tradicionalnih rezultata pretrage, a onda bi se nekoliko sekundi kasnije odgovor generativne veštačke inteligencije, neočekivano širom otvorio poput usta robota na vrhu stranice koja izbacuje potpuno neobavezan AI tekst. Efekat je u najmanju ruku bio jeziv. Nadamo se da ChatGPT ne ide u tom pravcu.

Hoćemo li uopšte koristiti klasični pretraživač pojmova?

Suprotno ovome, ChatGPT sa integrisanim eksternim pretraživačem, već postoji za platiše ChatGPT usluge, ali pristup ChatGPT pretraživaču ponekad jednostavno nestane u slučaju pojedinih korisnika, a povremeno je čak potpuno onemogućen za korišćenje. Dakle, integracija OpenAI mogućnosti pretraživanja i chatbot-a u najmanju ruku nije izvedena glatko.

Verzija nečeg sličnog, a koja se ne plaća postoji u okviru Microsoft Copilot-a, ranije poznata kao Bing Chat. Postavite četbotu pitanje na koje veliki jezički model ne može da odgovori i umesto toga ćete dobiti rezime rezultata pretrage. Google Gemini četbot takođe može da pretražuje internet na ovaj način, špekuliše o ovoj temi Mashable.

Ovaj potez se odnosi na priču o neizbežnosti koju trenutno šire najveća imena u tehnologiji, o tome kako će veštačka inteligencija zauvek izmeniti web kakav poznajemo. U stvari, namenska stranica za ChatGPT pretragu, možda je već zastarela ideja za koju je Bil Gejts bio u pravu kada je pre godinu dana rekao: „Jednom kada se tehnologija veštačke inteligencije u potpunosti afirmiše, više nikada nećemo otići na sajt za pretragu“.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Roy Fokker

    🤔

  2. 3katana

    Bilo za očekivati.

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi