Ovaj jednostavan trik otkriva da li je baterija puna ili prazna

Verovatno su vas bezbroj puta mučile situacije sa baterijama. Da li su pune ili prazne, pa skoro sam ih promenio. Ovaj jednostavan trik pomaže da utvrdite stvarno stanje baterija

Ovaj jednostavan trik otkriva da li je baterija puna ili prazna

Kada vaš daljinski upravljač prestane da radi ili omiljena dečija igračka ne daje nikakve znake, često se suočavate sa pitanjem: „Da li su baterije ispale ili je uređaj neispravan?“ Neverovatno jednostavan trik i u krajnju ruku odličan test, nudi brz i pouzdan način da proverite stvarno stanje napunjenosti baterije, sprečavajući vas da bez potrebe bacite u đubre dobre baterije ili nepotrebno trčite u prodavnicu da bi kupili nove.

Da li je baterija puna ili prazna? Ovaj krajnje jednostavan trik otkriva njihovo stvarno stanje

Sve što vam je potrebno za ovaj test je baterija koju želite da proverite. Ako je dostupna, pripremite novu, potpuno napunjenu bateriju da biste uporedili rezultate. Evo kako to funkcioniše:

 1. Postavite je na ravnu i čvrstu površinu, ispred sebe.
 2. Bateriju bacite vertikalno na površinu sa visine od oko 20 centimetara.
 3. Obratite posebnu pažnju na to kako baterija udara o površinu i kako se ponaša nakon toga: Potpuno napunjena baterija se obično prevrne i ostane na mestu . Suprotno tome, prazna baterija se malo odbije prilikom udara o površinu i odskoči u stranu nekoliko centimetara.

Zašto se ovo dešava? Alkalne baterije sadrže supstancu nalik gelu koja apsorbuje i amortizuje udar kada su potpuno napunjene. Kada je baterija prazna, ova supstanca se suši i stvrdnjava, zbog čega je veća verovatnoća da će baterija odskočiti uvis ili u stranu.

Četiri saveta kako da vam baterije duže traju

Isključujte uređaje ispravno: Uverite se da ste potpuno isključili uređaje kada nisu u upotrebi. Čak i u režimu mirovanja u tzv „sleep“ modu, neki uređaji mogu nastaviti da troše energiju, što nepotrebno opterećuje baterije.

Uklonite baterije: Ako uređaj ne koristite tokom dužeg vremena, izvadite baterije. Ovo ne samo da sprečava gubitak energije, već i štiti od curenja baterije, što može oštetiti uređaj.

Izbegavajte ekstremne temperature: Nemojte čuvati baterije na mestima sa visokim ili veoma niskim temperaturama. Ekstremna hladnoća ili toplota mogu oštetiti hemijske procese u baterijama i skratiti njihov radni vek.

Koristite baterije istog tipa: Nemojte mešati stare i nove baterije u istom uređaju i izbegavajte kombinovanje baterija različitih marki ili tipova (kao što su alkalne i NiMH). Različiti nivoi napona i brzine pražnjenja mogu uticati na performanse i smanjiti radni vek baterija koje koristite.

Izvor: PC World

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (4)
 1. voltmetar

 2. Der Schnitter

  Neverovatno jednostavan trik i u krajnju ruku odličan test, nudi brz i pouzdan način da proverite stvarno stanje napunjenosti baterije, sprečavajući vas da bez potrebe bacite u đubre dobre baterije ili nepotrebno trčite u prodavnicu da bi kupili nove.

  Sve što vam je potrebno za ovaj test je baterija koju želite da proverite. Ako je dostupna, pripremite novu, potpuno napunjenu bateriju da biste uporedili rezultate.

  "Stvarno stanje napunjenosti"?! Bacanjem? I bez potrebe da trčite u prodavnicu po novu ali ipak otrčite u prodavnicu po novu radi upoređivanja.
  Šta sa drugim vrstama baterija. S koje se visine one bacaju, petog sprata?

 3. Praznu bateriju kada pritisneš ona se malo "ulubi", dok se puna ne ulubi pošto je, jel, puna struje. ;)

 4. DjoleMC

  Ovo zaista radi, ok je za brzu proveru ako se izmesaju baterije. Ne treba bas da se baca sa 20cm, dosta je sa 5-6, ako baterija skakuće kad se baci onda je prazna, ako se 'zalepi' za sto , puna je.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi