Baterija na Dell računaru sa Snapdragon procesorom traje duplo više nego na Intel modelu

Osim što korišćenje Arm arhitekture obezbeđuje skoro duplo bolju autonomiju uređaja, ona donosi i manje troškove ugradnje za kompaniju Dell

Baterija na Dell računaru sa Snapdragon procesorom traje duplo više nego na Intel modelu

Prema internim dokumentima koji su se nedavno pojavili, korisnici predstojećih Dell XPS 13 Plus notebook računara sa Qualcomm Snapdragon X procesorom, uživaće u pogodnosti dvostruko dužeg trajanja baterije tokom poslova kao što je reprodukcije videa. Dell je testirao nove laptop modele bazirane na Arm arhitekturi i uporedio ih sa starijim XPS 13 sistemima koji su koristili Intel Alder Lake-P procesore.

Pored dužeg trajanja baterije, procene kompanije Dell pokazuju da će Snapdragon X koštati znatno manje. Intel Core i7-1360P ugrađen u prethodnu generaciju ove prestižne serije notebook računara, koštao je 293 dolara u martu 2023. godine. Snapdragon X će koštati Dell svega 145 dolara.

Prema pisanju sajta VideoCardz, koji citira rezime kompanije Dell, interno testiranje je pokazalo poboljšanje trajanja baterije od 68% do 98% sa Snapdragon X platformom. Tačno poboljšanje varira u zavisnosti od modela laptop računara i tipa ekrana koji se koristi. Qualcomm zvanično navodi podatak o 25 sati, pa čak i nešto malo više, tokom operacije neprekidne video reprodukcije u poređenju sa Intel Core Ultra centralnim procesorima.

Ovo poboljšanje je rezultat činjenice da je Snapdragon procesor mnogo efikasniji u radu od Intel Core Ultra konkurencije. Vredi napomenuti da Dell ne planira povećanje kapaciteta baterije za nove modele. Sve varijante XPS 13 modela će imati ugrađenu bateriju od 55 Wh, istu kao i kod njegovih prethodnika.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Na laptop modelima sa ugrađenim FHD+ ekranom, Snapdragon X model je omogućio 29,6 sati video reprodukcije na bateriji, u poređenju sa 15,45 sati kod Intel modela. Sa QHD+ ekranom, baterije su izdržale 21,9 sati video reprodukcije sa Snapdragon procesorom, dok je Intel mogao da radi samo 11,02 sata.

U slučaju Dell XPS 13 modela sa Intel procesorom, računar je reprodukovao video tokom sledećih 9,95 sati sa jednim punjenjem baterije, noviji XPS 13 modeli sa ugrađenim Snapdragon X procesorom izdržali su 16,8 sati.

Niža cena Arm čipova, znači da će kompaniji Dell ostati više novca za ugradnju drugih komponenti i bolju opremu najnovije generacije prenosnih računara. Dell namerava da XPS 13 opremljen Snapdragon X procesorom ponudi kupcima sa cenom koja počinje od 1.199 dolara. Za tu cenu ćete dobiti Dell XPS 13 laptop sa 16 GB RAM-a, 512 GB prostora za čuvanje podataka i ekranom koji prikazuje Full HD rezoluciju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi