Snapdragon X Plus zvanično predstavljen: neće pokretati samo premijum Windows računare

Dok će Qualcomm procesor Snapdragon X Elite biti namenjen samo za skupe mašine, novi Snapdragon X Plus model serije bi trebalo da bude mnogo više rasprostranjen

Snapdragon X Plus zvanično predstavljen: neće pokretati samo premijum Windows računare

Novi čipset kompanije Qualcomm namenjen laptop računarima i zasnovan na Arm arhitekturi je Snapdragon X Plus, koji u stvari predstavlja nešto slabiju verziju već predstavljenog Snapdragon X Elite procesora. Iako će se oba čipa koristiti u Windows on Arm laptopovima koji bi trebalo da budu lansirani u narednih nekoliko nedelja, Plus model bi trebalo da bude onaj koji većina ljudi može da priušti.

U oktobru 2023. Qualcomm je lansirao seriju Snapdragon X i njen prvi član bio je Snapdragon X Elite čip, kog i dalje nismo videli kao komercijalnu verziju na računarima u prodaji. Ipak, o njemu znamo već mnoštvo zvaničnih detalja, a Qualcomm je sada predstavio još jedan model ove serije –Snapdragon X Plus, a kao što mu ime sugeriše, to znači da on nije tako dobar kao Elite model, ali to ne znači da je loš.

Naprotiv, jedina veća razlika između Elite i Plus modela je ta što je prvi sa 12 jezgara, a drugi sa deset. To će pomoći Elite silicijumu da pruža bolje performanse, ali će i Plus biti sposoban da se nosi sa tim.

Kao i Elite, Plus ima posebnu NPU jedinicu (Neural Processing Unit) sposobnu za 45 tera operacija u sekundi (TOPS). To će mu omogućiti da brzo obavlja zadatke zasnovane na veštačkoj inteligenciji na uređaju, umesto da ih prenosi na oblak, što dodaje vreme i zahteva vezu za prenos podataka. S obzirom na to da je veštačka inteligencija danas veoma popularna, Qualcomm pravi veliku stvar od toga.

Microsoft takođe ima velike investicije u veštačku inteligenciju i planira da je istakne kao glavnu tačku svoje marketinške kampanje za Windows/Surface proizvode. Jedna glasina sugeriše da bi veštačka inteligencija na uređaju konačno mogla da reši problem toga što Windows loše pronalazi vaše datoteke. Sa moćnom veštačkom inteligencijom, možete potencijalno pretraživati bilo šta na svom računaru — datoteke, podešavanja, promene, itd. — i dobiti odgovor u roku od nekoliko sekundi.

Osim toga, kao i Elite, Plus ima ugrađeni Adreno GPU sposoban za do 3,8 biliona (američkih triliona) izračunavanja svake sekunde ili TFLOPS. Kako bismo dobili neku ideju o mogućnostima ovog čipa, još jedan laptop sa sličnom metrikom je Apple M-serija i MacBook Pro koji nudi oko 4 TFLOPS. Qualcomm je već demonstrirao igranje igara kao što je Baldur’s Gate 3 na solidnih 30 fps na prototipnim laptopovima sa Snapdragon X Elite bez dGPU-a. Teorijski, ovo bi takođe trebalo da bude moguće i sa Snapdragon X Plus.

Kako dalje prolazite kroz sve specifikacije, priča je ista: skoro sve što Elite ima, ima i Plus. Samo mu nedostaju ta dva dodatna jezgra, pa neće biti tako dobar kao Elite. Međutim, to takođe znači da neće biti tako skup, što je prava vest o ovom novom čipsetu.

Dok će računari sa Elite modelom procesora verovatno koštati preko 1.000 dolara, Plus model bi mogao da se nađe u mašinama koje su malo jeftinije, a s obzirom na to da nudi većinu mogućnosti koju pruža i Elite, on bi mogao da bude idealna opcija za ljude koji traže najbolje performanse za svoj novac.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Naravno, sa bilo kojim od ova dva čipa, moraćete da prihvate korišćenje Windows on Arm platforme koja trenutno nema najbolji ugled. Qualcomm može da dizajnira sav fensi hardver koji želi, ali ako Microsoft ne uloži vreme i resurse u Windows on Arm da bi ga učinio konkurentnijim u odnosu na macOS, uvek će biti u zaostatku. Ipak, treba istaći da je Microsoft, uložio napore u razvoj cele ove ideje.

Takođe, pojedini insajderi za TheVerge tvrde da je Windows on Arm platforma imala neke značajne promene, i da se Microsoft potpuno posvetio tome da je učini boljim konkurentom u odnosu na MacBook računare, koje pokreću procesori takođe zasnovani na Arm arhitekturi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi