Desetojezgarni Snapdragon X Plus procesor se pojavio u Geekbench listingu

Dok se Microsoft sprema za svoj Windows on Arm događaj 20. maja, Qualcomm priprema procesore koji će pokretati tu revoluciju među kojima je i Snapdragon X Plus

Desetojezgarni Snapdragon X Plus procesor se pojavio u Geekbench listingu

Iako je glavni u predstojećoj Qualcomm liniji procesora za računare Snapdragon X Elite, on će imati i svog „pomoćnika“ u seriji – Snapdragon X Plus. U pitanju je desetojezgarni procesor koji se nedavno pojavio u Geekbench DirectML testu pod kodnim imenom OEMMN, koji će, između ostalog, pokretati Surface Pro 10 OLED računar čije lansiranje očekujemo na Windows on Arm događaju u maju.

Iako je to kodno ime, ovog puta ne moramo tumačiti i pretpostavljati koji će to procesor u stvari biti jer se u listi pojavljuje i njegovo zvanično, komercijalno ime Snapdragon X Plus pod modalnim brojem X1P64100.

U pitanu je čip sa 10 CPU jezgara sa maksimalnom radnom frekvencijom od 3,42 GHz koji su raspoređeni u dve grupe – onu sa šest jezgara visokih performansi i onu sa dodatna četiri jezgra namenjena energetskoj efikasnosti. To je drugačija konfiguracija od Snapdragon X Elite, koji ima 12 identičnih CPU jezgara od kojih dva rade na nešto višoj frekvenciji od ostalih – 4,3 GHz. Još jedna razlika je u tome što Plus model ima integrisani X65 modem, dok X Elite ima eksterni.

Na osnovu listinga znamo i da ima RAM od 16 GB, uređaj koji on u testu pokreće koristi Windows 11 Pro Insider Preview i nosi pomenuto kodno ime OEMMN, koji bi trebalo da predstavlja upravo Microsoft Surface 10 Pro OLED.

Microsoft je nedavno predstavio svoj „dva u jedan“ uređaj sa Intel Core Ultra procesorom krajem marta, ali će navodno predstaviti i njegov OLED pandan sa procesorom zasnovanim na Arm arhitekturi, na svom predstojećem događaju zakazanom za 20. maj.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi