Google predstavio svoj prvi CPU zasnovan na ARM arhitekturi

Prvi Google prilagođeni CPU čip zasnovan na ARM arhitekturi zove se Axion, prema teoretskoj čestici tamne materije i korak je ka autonomiji centara podataka

Google predstavio svoj prvi CPU zasnovan na ARM arhitekturi

Tehnološki gigant google napravio je značajan korak ka autonomiji centara podataka, predstavljajući Axion – svoj prvi prilagođeni CPU zasnovan na ARM arhitekturi, koji treba da pruži vodeće performanse u industriji i energetsku efikasnost.

Axion je izgrađen na ARM Neoverse V2 jezgrima, poznatim po svojim snažnim performansama. Google je dodatno optimizovao ova jezgra integrisanjem posebnog sistema nazvanog Titanium. Ovaj prilagođeni silicijumski mikrokontroler prebacuje ključne zadatke poput umrežavanja, bezbednosti i I/O obrade skladišta na Hyperdisk, novu Google uslugu blok skladištenja. To oslobađa procesorsku snagu Axion čipa za osnovne radne zadatke korisnika, što potencijalno dovodi do značajnih poboljšanja performansi.

Iako još uvek nisu otkriveni specifični detalji poput broja jezgara, radne frekvencije i termalnih informacija kao što je TDP, Google tvrdi da Axion nudi značajne prednosti u odnosu na postojeća rešenja. Testovi pokazuju poboljšanje performansi od 30 posto u poređenju sa najbržim Google ARM-zasnovanim rešenjima u oblaku opšte namene i značajan skok performansi od 50 posto u poređenju sa virtualnim mašinama trenutne generacije baziranim na x86.

Osim toga, Axion se hvali poboljšanjem energetske efikasnosti od 60 procenata u odnosu na svoje x86 konkurente, što ga čini privlačnom opcijom za preduzeća fokusirana na održivost i smanjenje troškova.

Google je već počeo da implementira svoj prvi CPU sa ARM arhitekturom u nekoliko svojih osnovnih usluga, uključujući BigTable i Google Earth Engine. Ovo rano usvajanje pokazuje poverenje kompanije Google u sposobnosti Axion čipa i otvara put za širu upotrebu od strane korisnika kasnije ove godine.

Predstavljanje ovog procesora pozicionira Google kao značajnog igrača na tržištu specijalno dizajniranih serverskih procesora, potencijalno remeteći trenutni pejzaž kojim dominiraju etablirani dizajneri čipova. Izvan neposrednih koristi u performansama i efikasnosti, razvoj Axion čipa označava strateški pomak za Google. Dizajniranjem sopstvenih procesora, Google dobija veću kontrolu nad svojom infrastrukturom centara podataka.

To potom potencijalno dovodi do bržih ciklusa inovacija i poboljšane bezbednosti, a potez takođe jača i poziciju kompanije na tržištu računarstva u oblaku, nudeći korisnicima jedinstvenu kombinaciju hardverske i softverske ekspertize. Dugoročni uticaj Axion ARM čipa na industriju centara podataka i dalje nije očigledan, ali njegovo predstavljanje svakako označava korak napred za Google i budućnost računarstva u oblaku.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi