Centri podataka mogu da budu i ekološki čuvari uz pomoć algi

Veliki centri podataka prave mnogo otpadne toplote, ali mogu da postanu i ekološki čuvari jer mogu poslužiti za uzgoj algi koje se recikliraju u energiju

Centri podataka mogu da budu i ekološki čuvari uz pomoć algi

Francuski projekat između jedne od najvećih evropskih kompanija za centre podataka Data4 i Univerziteta u Parizu podrazumeva korišćenje toplote grafičkih procesora i drugih komponenti za uzgoj algi i održive morske flore koja može da se reciklira u energiju. Na taj način, veliki centri podataka umesto da budu na lošem glasu zbog lošeg uticaja na životnu sredinu, praktično postaju ekološki čuvari.

Alge su poznate po tome što se koriste i za proizvodnju bioproizvoda, a najnoviji francuski projekat ima za cilj da ih upotrebi u pretvaranju otpadne toplote koje prave centi podataka za energiju koja bi mogla da greje milione domaćinstava.

Data4 i pariski Univerzitet je i dalje samo pilot projekat, ali on treba da počne već ove godine i biće testiran u regionu Pariza. Inicijativu predvodi tim stručnjaka iz različtih oblasti, a finansira je francuska administracija teritorije Eson i fondacija Saclay pri Univerzitetu u Parizu, piše TechRadarPro.

Ideja je nastala kao odgovor na eskalirajući uticaj koje veliki centri podataka prave na životnu sredinu, a ujedno su zabeležili godišnji porast skladištenja podataka od 35 posto širom sveta. Alge tu uskaču u pomoć, a uzgajane iz „zarobljenog“ ugljen-dioksida (CO2) biće reciklirane u biomasu kako bi stvorile nove cirkularne izvore energije.

Osim toga, proizvedene uz pomoć toplote iz centara podataka, alge će se koristiti i u proizvodnji bioproizvoda za druge industrije. Prema studiji izvodljivosti, efikasnost „hvatanja“ ugljen-dioksida ovom metodom može da bude čak 20 puta veća nego efikasnost korišćenja CO2 koje dobijamo iz drveća.

Data4 tvrdi da je korišćenje otpadne toplotne energije centara podataka za uzgoj algi efikasnija alternativa u odnosu na uobičajenu praksu korišćenja iste za zagrevanje obližnjih domova, koja koristi samo 20 posto proizvedene toplote.

Ovaj projekt za uvećanu biomasu zadovoljava dva glavna izazova našeg vremena: sigurnost hrane i energetsku tranziciju. Za to je potrebna tesna saradnja između svih aktera u departmanu Eson, uključujući Data4, kako bi se razvijao pravi industrijski ekološki projekat, sa ciljem deljenja resursa i smanjenja potrošnje u čitavom regionu“, ističe Linda Leskuajer, menadžer inovacija u kompaniji Data4.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi