Mogu li novi paneli od algi da zamene solarne panele?

Biopaneli od algi imaju fantastična svojstva: prave struju, kiseonik i biomasu, a koriste CO2 u procesu, međutim, da li su dovoljno dobri da zamene klasične solarne panele?

Solarni paneli su postali veoma popularni, toliko da su i u Srbiji odlučili da vam omoguće da ih kupite po povlašćenoj ceni, kako bi se zagađenje okoline i potrošnja struje smanjili. Jedan startap je došao na ideju da ponudi biopanele od algi koji pored generisanja struje apsorbuju CO2 u procesu, dodatno čisteći vazduh od štetnih gasova.
Ideja na papiru zvuči neverovatno, ali je ceo proces malo komplikovaniji nego što to deluje na prvu loptu. Sve počinje sa panelom ispunjenom vodom sa malo algi u njemu. CO2 se kao gas uvodi u tečnost da „hrani“ rast algi, koji se pokreće koristeći svetlost Sunca (fotosinteza, biologija, 3. razred osnovne škole).
Alge2.jpg
Sam CO2, potreban u procesu se skuplja sa drugog izvora, smanjujući tako zagađenje, jer teoretski alge mogu da apsorbuju dvostruku svoju težinu u CO2.
Što je više Sunca, alge brže rastu, a kada je ploča puna, alge se moraju delimično isprazniti i možete ponovo pokrenuti ceo ciklus. Tako se C02 apsorbuje. Električna energija se proizvodi prenosom toplote. Pošto je panel izložen svetlosti Sunca, on apsorbuje toplotu koju voda zatim prenosi na termoelektrični generator (koji pretvara toplotu u električnu energiju).
Alge3.jpgGreen Fluidics
Ovu tehnologiju je napravio meksički startap pod nazivom , koji tvrdi da njen Biopanel može proizvesti 328 KVh/m2 godišnje, što je uporedivo sa solarnim panelima. Uz to, Green Fluidics verovatno u tu računicu uključuje proces pretvaranja biomase u gorivo u drugom postrojenju.
Alge4.jpg
Pored toga, panel za alge zahteva redovno održavanje jer je potrebno barem s vremena na vreme da ispraznite biomasu. Možda bi određeni tipovi objekata mogli ovo uspešno da iskoriste, posebno ako je zgrada projektovana za to iz temelja. Uklanjanje C02 iz vazduha je samo jedan plus, i sve češća tema sada kada je zagađenje Zemlje postalo ozbiljno kritično.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi