Meta planira da svoj Artemis AI procesor implementira u sopstvene centre podataka

Meta Artemis AI procesor trebalo bi da uštedi kompanije stotine miliona dolara, pošto ovu svoju kreaciju ona planira da implementira u sopstvene centre podataka

Meta planira da svoj Artemis AI procesor implementira u sopstvene centre podataka

Novi prilagođeni čipovi kompanije Meta pod imenom Artemis dizajnirani su da podrže uvođenje proizvoda veštačke inteligencije (AI) na Meta platformama i uređajima. Uz Artemis AI procesor, odnosno njegovu implementaciju u sopstvene proizvode, kompanija pravi korak dalje od oslanjanja na Nvidia GPU, što je i strategijski potez za smanjenje troškova.

Po rečima portparola kompanije Meta za Reuters, novi, interni akceleratori veoma dopunjuju dostupne grafičke procesore pružajući optimalnu kombinaciju performansi i efikasnosti na radnim opterećenjima specifičnim za Meta. Na taj način onje praktično potvrdio planove kompanije za implementaciju sopstvenih čipova.

Artemis AI procesori su posebno dizajnirani za pokretanje opterećenja zaključivanja AI modela, koji sve više postaju prisutni na Meta platformama kao što su Facebook, Instagram i WhatsApp, i uređajima kao što su pametne Ray-Ban naočare. Osim što će rasteretiti popularni Nvidia H100 procesor za obuku AI, primena Artemis čipova pomoći će u optimizaciji potrošnje energije u Meta centrima podataka smanjujući visoke troškove povezane sa pokretanjem AI radnih opterećenja. Artemis je, inače, drugi AI procesor kompanije Meta, ali prvi koji će biti komercijalno predstavljen.

Dilan Patel, osnivač kompanije SemiAnalysis, kaže da prelazak Meta na korišćenje prilagođenih čipova može da rezultira značajnim uštedama godišnjih troškova energije za stotine miliona dolara, kao i smanjenjem troškova kupovine čipova od drugih kompanija za milijarde dolara. Ostali veliki dobavljači usluga u „oblaku” (cloud), kao što su Amazon Web Services, Google i Microsoft takođe razvijaju i primenjuju sopstvene AI i procesore opšte namene u nameri da smanje troškove hardvera i potrošnju energije.

Meta nastavlja sa svojim ambicijama i dalje od Artemisa i ubrzanja zaključivanja. Kompanija navodno radi na sofisticiranom procesoru koji će moći da pokreće radna opterećenja treniranja veštačke inteligencije, slično kao što to radi Nvidia H100 GPU.

Da bi zadovoljila potrebe generativne AI, Meta hitno proširuje svoje računarske resurse ulažući milijarde dolara u prikupljanje specijalizovanih čipova i prilagođavanje svojih centara podataka za ova radna opterećenja. Iako  ima inicijativu da razvije internu liniju silikona kako bi smanjila zavisnost od Nvidia procesora, kompanija ipak nema nameru da eliminiše Nvidia GPU iz svojih centara podataka, već ovi grafički procesori treba da rade komplementarno sa Artemis čipovima.

Mark Zakerberg, izvršni direktor Meta, izjavio je da će njegova kompanija do kraja 2024. godine imati 350.000 komada H100 GPU-ova u svojim centrima podataka.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi