Meta i Microsoft predstavili Llama 2, novi AI model koji je besplatan za sve

Novi veliki jezički model Llama 2 je za komercijalne svrhe, treniran na 40 posto više podataka od prethodnika, a predstavile su ga kompanije Meta i Microsoft

Meta i Microsoft predstavili Llama 2, novi AI model koji je besplatan za sve

Kompanija Meta lansirala je svoj novi AI model Llama 2 što je skraćenica od large language model. Za razliku od svog prethodnika Llama 2 je otvorenog koda sa komercijalnom licencom što znači da će moći naširoko da se koristi.

Meta i Microsoft su se udružili u ovom poduhvatu, te će tako Llama 2 biti dostupna na Microsoft Azure platformi, na kojoj je programeri mogu koristiti u različite svrhe, objavljeno je na blogu.

Ovakav jezički model omogućava kompanijama da prilagode tehnologiju za svoje potrebe i razvoj alata kao što su četbotovi i generatori slika.

Llama 2 trenirana je na 40 posto više podataka od svog prethodnika, sa dvostrukom većom dužinom konteksta i parametrima čija se brojka kreće od 7 do čak 70 milijardi. Generativne veštačke inteligencije kao što je Llama rade pomoću takozvanih tokena koji predstavljaju delove reči. Svaka od njih, ograničena je brojem tokena koje možda da obradi kao i njihovim kontekstom, a Meta ističe da je novi model treniran na 2 biliona tokena.

Nadograđeni AI model stavlja veći naglasak na odgovornost jer su programeri testirali modele na bezbednost i kreiali šemu transparentnosti da bi detaljno prikazali potencijalne probleme, tvrdi Meta. Uz model postoji i vodič za „odgovorno korišćenje“ kako bi se sprečile zloupotrebe i korišćenje u svrhe kriminalnih aktivnosti i obmanjujućih sadržaja.

Kompanija je besplatno objavila i unapred obučene verzije ovog modela koje su orijentisane na razgovor, a alat će moći da radi direktno na računarima sa Windows operativnim sistemom.

Rivali u razvoju veštačke inteligencije imaju tendenciju da budu zatvorenog koda kako bi povećali svoje prihode od pretplate ili licenciranje. To je na primer slučaj sa jednom od glavnih Meta rivala, startapom OpenAI i njegovim GPT-4 modelom veštačke inteligencije.

Ipak, kada su ovakvi modeli otvorenog koda u pitanju, osim dostupnosti njegovog korišćenja za komercijalne i istraživačke svrhe, postoji zabrinutost da hakeri mogu ignorisati uslove korišćenja alata i koristiti ga u opasne svrhe.

Upravo slična stvar desila se sa prethodnim Llama modelom koji je takođe bio otvorenog koda, ali namenjen samo akademskim krugovima i istraživačima, ne i kompletnoj javnosti. Naime, kod ovog modela pojavio se na torentima što je poremetilo prvobitne planove kontrole pristupa i odgovornog korišćenja.

Kada je u pitanju Microsoft koji učestvuje u ovom projektu, Llama 2 predstavlja još jednu ponudu da ova kompanija ostane ispred svoje konkurencije dajući svojim klijentima više izbora posebno ukoliko su zainteresovani za podešavanja modela prema svojim potrebama.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi