Pobegla LLaMA - Meta odgovor na ChatGPT završio na torentima

Kod LLaMA projekta kompanije Meta pojavio se proteklog vikenda na torentima, što bi mogli imati ozbiljne posledice na razvoj veštačke inteligencije.

Pobegla LLaMA - Meta odgovor na ChatGPT završio na torentima

Nakon velike prašine koju je podigao ChatGPT, mnogi tehnološki giganti uključujući i kompanije Google, Microsoft i Meta, su ubrzali razvoj sopstvenih “large language model” rešenja. Meta je svoj LLaMA projekat najavila nedavno, a po rečima čelnika kompanije, cilj nije bio da se kopira ChatGPT, već da se napravi manji, a efikasniji model u odnosu na glavne konkurente.

Primera radi, u nekim merenjima, LLaMA model sa 65 milijardi parametara je uspevao da nadmaši GPT-3 sa 175 milijardi, Chinchilla model kompanije DeepMind sa 70 milijardi i Google PaLM sa čak 540 milijardi parametara.

Meta je doduše želela da svoj projekat izdvoji na još jedan način – da LLaMA projekat učini otvorenim, za razliku od ChatGPT koji baš i nije u skladu sa imenom kompanije OpenAI. Ovo je navodno učinjeno sa ciljem da se ubrza razvoj veštačke inteligencije ovog tipa i rešavanje brojnih problema koja ona sa sobom donosi. Takođe, ovo praktično ukida glavnu prepreku akademskog istraživanja AI u vidu ogromnih troškova potrebnih za razvoj jednog takvog modela, koji su kod GPT-3 procenjeni između 10 i 12 miliona dolara.

Ova “otvorenost” doduše dolazi uz malu kvaku, jer je kod projekta učinjen dostupnim istraživačima, ali ne i javnosti. Pristup se odobrava individualno za svaki zahtev, a razlog za ovo je sprečavanje zloupotreba. Kompanija je čak optužena i da je pri odobravanju pristupa znatno više naginjala ka zapadu nego istoku. No, kako piše britanski The Guardian, ovaj problem je rešen proteklog vikenda, kada je na sajtu 4Chan (a i gde bi drugde) najpre objavljen link za download LLaMA koda, koji je nakon toga završio i na GitHub-u.

Kakve će biti posledice ovakvog curenja koda, teško je reći, tim pre što je on praktično beskoristan nekome bez ozbiljnog tehničkog znanja, pristupa jakom hardveru i solidnoj količini skladišnog prostora u oblaku. Takođe, nejasno je i kakva bi mogla biti reakcija kompanije Meta, kojoj ovo remeti planove kontrole pristupa i odgovornosti.

Divlja LLaMA

Ono što je sigurno je da će “piratske” instance LLaMA projekta imati potencijal da se razvijaju bez kontrole matične kompanije, što sa sobom povlači razne potencijalne probleme i otvara mogućnost zloupotrebe. Sve ono što za vas odbija da uradi ChatGPT, od pisanja tekstova punih rasizma i govora mržnje, do uputstava kako napraviti eksploziv, “divlja LLaMA” verovatno neće imati problema da uradi.

Da li će Meta posegnuti za pravnim sredstvima i uspeti da stvar vrati u svoju kontrolu ostaje da vidimo. Dodatni problem u ovom trenutku stvara i nedostatak regulative na državnom nivou, iako su vlade SAD i Velike Britanije već pokrenule inicijativu sa tim ciljem koja prve rezultate sigurno neće dati u narednih 6 meseci.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi