SAD i EU udružuju snage - stiže regulativa AI

Nova inicijativa SAD i EU podrazumeva istraživanje sa ciljem da se ubrza razvoj tehnologija, ali i ustanovi regulativa ai.

SAD i EU udružuju snage - stiže regulativa AI

“Bela kuća i Evropska komisija održali su u utorak prvi sastanak u cilju pokretanja transatlantske inicijative za istraživanje veštačke inteligencije, sa ciljem ubrzanja njenog razvoja, ali i da se utvrdi neophodna regulativa AI”, saopštio je za Axios neimenovani visoki zvaničnik američke administracije.

Dok tehnološki sektor svim snagama kreće u korišćenje generativne veštačke inteligencije, zakonodavci u SAD i Evropi pokušavaju da se pripreme za ono što nova tehnologija može doneti. Zajednička studija od veštačkoj inteligenciji ima za cilj da napravi udruženu strategiju za regulaciju i pospešivanje inovacija u domenu veštačke inteligencije.

Tokom sastanka koji je održan u utorak, jedan od zvaničnika je izjavio da su SAD i EU zadužile svoje odgovarajuće agencije da u roku od 60 dana sastave vodič o tome kako veštačka inteligencija može biti primenjena na razne oblasti na etički način.

Istraživanje je podeljeno u pet oblasti: predviđanje ekstremnog vremena i klime, upravljanje vanrednim situacijama, unapređenja u zdravlju i medicini, optimizacija električne mreže i poljoprivredne optimizacije.

Američke agencije za energiju i poljoprivredu, Pentagon, Nacionalna administracija za okeane i atmosferu i nekoliko agencija vezanih za zdravlje i nauku učestvuju u istraživanju sa odgovarajućim evropskim organizacijama, rekao je zvaničnik i dodao da Bela kuća sa pažnjom prati način na koji se AI alati poput ChatGPT koriste i zloupotrebljavaju.

“Postoji realna potencijalna korist od upotrebe tehnologija poput ChatGPT i njihove primene na razne društvene probleme, specifično, od pisanja bezbednijeg koda do analize velikih količina podataka i dobijanja korisnih informacija”, rekao je pomenuti zvaničnik. “Želimo da naša ekonomija koristi te prednosti, ali istovremeno postoji i realna zabrinutost. Iste provere ranjivosti koje se obavljaju u domenu cyber bezbednosti se vrše i kada neko nekoga želi da hakuje”.

Nakon isteka roka od 60 dana, Bela kuća i Evropska komisija će analizirati istraživanje i utvrditi naredne korake.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi