Prestaje Windows 10 prodaja, Microsoft investira u OpenAI

Kompanija je donela važnu odluku u da do 2025. godine obustavi tehničku podršku za Windows 10, ali i da nastavi investiranje u kompaniju OpenAI.

Na web stranici tehnološkog giganta objavljeno je da će verzije „Home“ i „Pro“ operativnog sistema Windows 10 biti u prodaji do kraja naredne nedelje. Istovremeno Microsoft je najavio nove investicije u OpenAI, kompaniju koja stoji iza opšteg jezičkog modela ChatGPT.

„Poslednji dan za legalno preuzimanje i kupovinu operativnog sistema Windows 10 biće 31. januar 2023. godine. Operativni sistem imaće aktivna ažuriranja koja štite računar od virusa, špijunskog softvera i drugih malicioznih programa do 14. oktobra 2025. godine“,stoji u objavi kompanije.

Sada je jasno da će prodaja najpopularnijeg operativnog sistema i licenci za njegovo korišćenje biti stopirana do kraja meseca, ali još uvek nije poznato da li će Windows 10 biti dostupan u prodavnicama kompjuterske opreme ili putem online kupovine, prenosi CNET.

Prestanak podrške za Windows 10 najavljen 2021. godine

Prve najave kompanije o planovima za Windows 10 došle su u maju 2021. godine, šest godina od predstavljanja danas najpopularnijeg operativnog sistema. Godinu dana kasnije Windows 11 je postao dostupan na svim računarima čije su performanse dopuštale nadogradnju verzije Windows 10 i to besplatno.

U međuvremenu je kompanija veoma ambiciozno krenula sa razvojem veštačke inteligencije kroz saradnju sa OpenAI. Glavni motiv jeste implementacija softvera poput ChatGPT u najpoznatijim Microsoft alatima kao što su Excel, PowerPoint i poznati pretraživač Bing.

Nova investicija u OpenAI

Cilj najnovijih investicija kompanije Microsoft jeste omasovljenje softvera zasnovanih na veštačkoj inteligenciji kroz Azure OpenAI usluge.

„Vrednost investicije kompanije Microsoft u proizvode OpenAI procenjuje se na oko 10 milijardi dolara. Reč je o višegodišnjem ulaganju čiji je cilj istraživanje i razvoj veštačke inteligencije, kako bi ona postala sigurnija, moćnija i praktična krajnjim korisnicima,“ poručuju iz OpenAI.

Saradnja je uzajamna, jer je OpenAI tokom razvoja svojih softvera koristio dizajn Azure clouda, kako bi zaposlenima omogućio najbolje uslove za kreiranje danas popularnih programa. OpenAI koristi Azure za podršku sopstvenih proizvoda kao što su GitHub Copilot, DALL-E 2 i ChatGPT, prenosi Fonearena.

Napominjemo da investicije dolaze nakon najava velikih otpuštanja koje obuhvataju 10.000 radnih mesta, kako bi kompanija spremno dočekala naredne dve godine u kojima se očekuje ozbiljan pad potražnje za softverskim rešenjima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi