Qualcomm nije jedini ARM procesor za Windows PC, više proizvođača najavilo svoj ulazak na ovo tržište

Povećava se broj proizvođača ARM procesora koji će raditi u sledećoj generaciji Windows PC računara. Qualcomm Snapdragon neće biti jedino rešenje dostupno korisnicima

Qualcomm nije jedini ARM procesor za Windows PC, više proizvođača najavilo svoj ulazak na ovo tržište

Jedan od razloga zašto su Microsoft Windows i IBM PC arhitekture sada toliko rasprostranjene je to što su obe bile otvorene za inovacije nezavisnih firmi i kompanija. Već neko vreme, x86 procesori dominiraju Windows PC prostorom. To će se promeniti onog trenutka kada Qualcomm lansira svoje Snapdragon X Elite procesore za Windows računare tokom narednih meseci. Štaviše, Qualcomm neće biti sam, tvrdi izvršni direktor kompanije Arm.

„Da bi industrija računara rasla, posebno „Windows on Arm“ segment, biće izvršena diverzifikacija baze dobavljača, a sve kako bi se obezbedilo više procesora, više različitih modela i rešenja, više različitih cenovnih kategorija koja će ponuditi višestruka rešenja za krajnje potrošače“, rekao je Rene Haas, izvršni direktor kompanije Arm.

Qualcomm predvodi ARM osvajanje Windows PC tržišta

Njegova tvrdnja se može pripisati predstojećem lansiranju Asus računara baziranih na  Qualcomm Snapdragon X Elite procesorima, ali ni Asus ni Qualcomm neće biti jedini u ponudi računara zasnovanih na Arm arhitekturi. Asus i Qualcomm ciljaju na premijum tržište sa VivoBook modelima. Postavlja se logično pitanje šta je sa korisnicima koji ne mogu ili neće da plate premijum cenu?

Iz perspektive kompanije Arm, nije važno u kom modelu ili proizvođaču procesora se njegova arhitektura nalazi, važno je samo njihovo širenje na tržištu PC računara.

Naime, prema rečima prvog čoveka kompanije Arm, sve je više najava koje govore o tome da će postojati više dobavljača koji će se pojaviti i nuditi svoje procesore za ovo tržište uređaja tokom narednih 12 do 36 meseci, prenosi tomshardware.

Uz sve to, dolazi vreme u naredne dve, tri godine, kada će Arm ekosistem zauzeti značajan nivo tržišta, prvenstveno zbog kvaliteta korisničkog iskustva, a koje smo već videli u drugom ekosistemu proizvoda.

„Fantastične performanse, dugo trajanje baterije, su glavne činjenice koje omogućavaju proizvođačima da naprave prenosni računar visokih performansi bez korišćenja ventilatora za hlađenje procesora“, izjavio je Haas. „Mislim da će sve te stvari dovesti do značajnog rasta. Tako da mislim da kada se baza dobavljača poveća, videćemo fazu rasta koja će početi u narednih 12 do 36 meseci”.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi