MediaTek Dimensity 9400 će koristiti novu ARM BlackHawk CPU arhitekturu

Najnoviji MediaTek Dimensity 9400 flegšip čipset za telefone stiže kasnije tokom ove godine, a jedno od glavnih poboljšanja biće upotreba nove ARM BlackHawk CPU mikroarhitekture

MediaTek Dimensity 9400 će koristiti novu ARM BlackHawk CPU arhitekturu

Izlazak Dimensity 9400 SoC čipa bi trebalo da bude objavljen tokom ove godine, a jedna od najznačajnijih razlika između njega i konkurentskih procesora kao što su Snapdragon 8 Gen 4 i Apple A17 Pro je ta što MediaTek neće koristiti sopstveno optimizovana jezgra, već referentnu ARM arhitekturu nove generacije.

Pošto će novi MediaTek koristiti originalni ARM CPU dizajn, ta činjenica bi mogla ostaviti utisak da je Dimensity 9400 u izrazitom nedostatku u odnosu na konkurentske modele. Međutim, jedan tipster tvrdi da MediaTek i ARM sarađuju kako bi koristili potonju „BlackHawk“ arhitekturu na predstojećem Dimensity silicijumu, potencijalno omogućujući bolje performanse u pogledu Instructions Per Clock (IPC) performansi od konkurentskih čipova trenutne generacije.

Dimensity 9400 bi mogao da koristi optimizovanu verziju ARM Cortek-X5 jezgra

Priča se da, baš kao i Dimensity 9300, tako i MediaTek Dimensity 9400 procesoru neće nedostajati efikasna jezgra, što mu daje prednost pod većim radnim opterećenjem koje pokreće više nizova instrukcija istovremeno. Međutim, uz dodatak Cortex-X5 jezgara, koja koriste novu ARM BlackHawk arhitekturu, Weibo tipster Digital Chat Station, tvrdi da interna testiranja prilično obećavaju. Iako nije podelio bilo kakvu metriku performansi kojom bi potkrepio svoju tvrdnju, on pominje da su IPC performanse bolje od Apple A17 Pro i Qualcomm Nuvia čipsetova, pri čemu je poslednji najverovatnije Snapdragon 8 Gen 4.

Takođe se pominje i podatak kako će Dimensity 9400 imati najveće dimenzije u svojoj klasi tj površinu silicijumskog jezgra od čak 150 mm², a što sa druge strane znači da će sadržati najveći broj tranzistora, čak 30 milijardi. Ova prednost u veličini mogla bi da pruži MediaTek-u dovoljno prostora za ugradnju veće keš memorije, kao i druga poboljšanja, postavljajući svoj SoC u klasu iznad konkurencije.

Međutim, ranije su kružile glasine, da se Cortex-X5 suočio sa problemima prevelike potrošnje i pregrevanja. Moguće je da su se MediaTek i ARM u međuvremenu izašli na kraj sa ovim problemima, ali moramo biti prilično oprezni sa takvim pretpostavkama.

Sa izuzetkom kompanija Google i Apple, svaki drugi proizvođač pametnih telefona koristi procesore koji izlaze iz MediaTek pogona, a Vivo je navodno prvi kupac Dimensity 9400 čipseta. Vrlo je verovatno da je Vivo iz prve ruke video za šta je ovaj čipset sposoban i odlučio se da na vreme obezbedi prvu isporuku koju će koristiti u svojim budućim flegšip telefonima.

Gledajući koliko je Dimensity 9300 impresivan, polažemo velike nade u Dimensity 9400 i da MediaTek pruža jednako dobre rezultate na svim frontovima, podižući lestvicu za konkurentske modele čipova, prenosi wccftech.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi