Snapdragon 8 Gen 4 brži 20-30% u odnosu na postojeće procesore, pokazuju prvi rezultati

Ako se po jutru dan poznaje, preliminarni test rezultati procesora koji se smatra ranom beta verzijom Snapdragon 8 Gen 4 čipa, obećavaju osetnije ubrzanje u odnosu na trenutno najbrže Snapdragon 8 Gen 3 verzije

Snapdragon 8 Gen 4 brži 20-30% u odnosu na postojeće procesore, pokazuju prvi rezultati

Don McGuire, jedan od prvih ljudi kompanije Qualcomm, je najavio na nedavno održanoj MWC 2024 konferenciji da će se Snapdragon samit ove godine održati u oktobru mesecu. Očekuje se da će jedan od glavnih događaja biti zvanično lansiranje sledeće generacije Snapdragon 8 Gen 4 procesora u klasi čipova sa najboljim performansama. Sve prognoze ukazuju da će postati jedan od glavnih procesora kada je u pitanju izbor za najbolje Android modele telefona do kraja godine.

Ostalo je još oko sedam meseci do događaja u oktobru. Prema izveštaju japanskog Sumahodigest, kineski Weibo insajder i Ice Universe Po su podelili snimak ekrana na kome su prikazane performanse procesora postignute sa čipom koji nosi oznaku „Qualcomm Sun for arm64“, a koji se tokom jučerašnjeg dana pojavio na zvaničnoj Geekbench listi.

Na osnovu rezultata testova, procenjuje se da je velika verovatnoća da se zapravo radi upravo o Snapdragon 8 Gen 4 procesoru koji Qualcomm tek treba da predstavi. Referentni rezultati testirani na Geekbench 6.2.0 platformi pokazuju da rezultat postignut u režimu rada pojedinačnog jezgra iznosi 2711 poena, a rezultat u testu koji se izvršava na više jezgara, iznosi 8915 poena.

Kao referenca, služi trenutno najbolji procesor koji se ugrađuje u vodeće Android modele telefona Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 (izašao u oktobru prošle godine), sa prosečnim „singlecore“ rezultatom od 2.200 poena i onim za više jezgara od oko 7.000 poena. Poređenja radi, proizilazi da je sledeća generacija Snapdragon 8 Gen 4 oko 20 do 30 procenata brža od trenutno najbržeg Snapdragon procesora koji se ugrađuje u današnju generaciju telefona.

Snapdragon 8 Gen 4 je prvi izbor nove generacije Android telefona

Najavljeno je da će Snapdragon 8 Gen 4 procesora, kao jedan od glavnih događaja u svetu mobilnih telefona ove godine, koristi TSMC 3nm tehnologiju izrade tranzistora i da će biti opremljen sa najnovijom arhitekturom Orion CPU jezgara. Radna frekvencija glavnog jezgra može dostići maksimalnih 4 GHz.

Međutim, prethodno prikazani rezultati testa koji su se pojavili na ovoj popularnoj benchmark platformi se odnose isključivo na inženjerske verzije prototip primeraka i imajte na umu da još uvek nisu zvanično objavljeni. Stoga se prikazani rezultati mogu posmatrati tek kao preliminarni orijentiri. Stvarni učinak se i dalje zasniva na komercijalno dostupne verzije procesora koji će biti zvanično dostupni tržištu i kupcima, ali tek nakon što ih Qualcomm zvanično objavi u oktobru.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi