Samsung žuri da započne LPDDR6 RAM proizvodnju pre Snapdragon 8 Gen 4 lansiranja

U saradnji sa kompanijom SK Hynix, južnokorejski gigant Samsung planira početak proizvodnje LPDDR6 RAM čipova pre izlaska Snapdragon 8 Gen 4 na tržište

Samsung žuri da započne LPDDR6 RAM proizvodnju pre Snapdragon 8 Gen 4 lansiranja

Samsung i SK Hynix navodno samo čekaju da JEDEC organizacija (Joint Electron Device Engineering Council) odobri LPDDR6 RAM standard i samim tim što brži početak proizvodnje ovih memorijskih čipova. Propisi i dokumentacija treba da budu objavljeni u drugoj polovini godine, a Samsung planira spremno da dočeka taj period i pripremi svoje memorijske čipove za telefone koji će nositi Snapdragon 8 Gen 4 procesore.

Ovo je posebno važno zato što bi generativni AI modeli mogli da pređu prag od 10 milijardi parametara, za šta je potreban i jači hardver. Qualcomm sa svojim Snapdragon 8 Gen 3 već ima NPU koji podržava generative AI modele sa jednom milijardom parametara na uređaju.

U slučaju da se taj prag podigne na nivo od deset milijardi parametara ili više, generativna AI bolje bi razumela video materijale i kreirala preciznije algoritme programiranja, što bi doprinelo ukupnim performansama pametnih telefona.

LPDDR6 RAM još uvek nema preciznu „mapu puta”, posebno kada je u pitanju propusni opseg i koliko bi čipovi bili posvećeni AI procesima. Samsung je unapredio LPDDR5 memoriju na „modelima” 5X i 5T  sa fokusom na nisku cenu i visoku energetsku efiksnost, a ne na stvarne performanse, piše u nastavku GSMArena. Kompletniju promenu bi ovog puta trebalo da vidimo kada JEDEC da zeleno svetlo za narednu generaciju memorijskih mobilnih čipova.

Laičkim jezikom, LPDDR6 RAM u kombinaciji sa Snapdragon 8 Gen 4 može da donese sledeći korak u funkcijama veštačke inteligencije u pametnim telefonima već od 2025. godine. Tada bismo mogli da vidimo stvarne video zapise kako se uređuju u realnom vremenu ili čak genereišu „niotkuda” i na neočekivane načine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi