Lansiranje Snapdragon 8 Gen 4 već isplanirano i najavljeno za oktobar

Prvi Qualcomm čip sa prilagođenim Oryon jezgrima Snapdragon 8 Gen 4 već je dobio svoj datum lansiranja iako je početak godine, zvanično ćemo ga videti u oktobru

Lansiranje Snapdragon 8 Gen 4 već isplanirano i najavljeno za oktobar

Američki dizajner čipova Qualcomm obično najavi svoj Snapdragon samit nekoliko meseci pred njegovo održavanje, sa doziranim informacijama o tome šta na njemu da očekujemo. Međutim, ove godine su se stvari malo promenile, pošto je glavni marketing direktor kompanije Don Mekgvajer već sada, iako je i dalje februar, najavio da Snapdragon 8 Gen 4 čipset stiže u oktobru tokom samita.

On je u video snimku koji je objavio na društvenoj mreži Twitter (X), pričao o tome šta možemo da očekujemo od kompanije u budućnosti. Iako njegov „selfi“ video sa MWC sajma traje čitava dva minuta, on ipak ne otkriva bitne detalje o specifikacijama predstojećeg čipa.

Potvrdio je ono što smo već znali – da će to biti prvi silicijum kompanije iz San Dijega sa prilagođenim Oryon jezgrima i da možemo očekivati mnogo od veštačke inteligencije. Mekgvajer ističe da ne treba da se plašimo veštačke inteligencije jer će ona biti neverovatna i da će postati naše „šesto čulo“.

No, na tržištu već uveliko kruže informacije o specifikacijama koje bi novi čip trebalo da ima. Za razliku od ranijih Qualcomm premijum čipsetova za pametne telefone, ovogodišnja verzija će se navodno udaljiti od CPU Arm dizajna, usvajajući ono što insajderi nazivaju „Phoenix“ jezgrima.

Ono što je interesantno je to da najverovatnije Qualcomm prati MediaTek kada je u pitanju konfiguracija jezgara u predstojećem čipu, što znači da će i Snapdrago 8 Gen 4 ostati bez energetski efikasnih jezgara, baš kao i Dimensity 9300.

To znači da će njegovi CPU klasteri biti posvećeni samo velikim, „P-jezgrima“, odnosno onima visokih performansi, dok bi za efikasnost trebalo da se postara proizvodni proces na kom će čip biti napravljen. U pitanju je TSMC 3 nm tehnologija druge generacije, poznata još i kao N3E.

I dok javnost očekuje da će potrošači koji kupuju premijum telefone sa Snapdragon čipovima biti u prilici za uživanje, Qualcomm partneri možda neće dobiti isti tretman zbog velike cene koja će ih pratiti. Uostalom, jedan od čelnika kompanije je već nagovestio da će Snapdragon 8 Gen 4 biti najskuplji čipset za pametne telefone koji je kompanija ikada napravila, baš zbog tih prilagođenih Oryon jezgrara.

To će naterati proizvođače telefona ili da prodaju svoje premijum uređaje uz dodatno naplaćivanje kupcima ili da žrtvuju svoje marže kako bi poslali više jedinica telefona. U svakom slučaju, Qualcomm izgleda kao da srećno ide ka bogaćenju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi