Qualcomm prati MediaTek: i Snapdragon 8 Gen 4 verovatno ostaje bez energetski efikasnih jezgara

Snapdragon 8 Gen 4 biće izgleda prvi mobilni čipset američke kompanije bez energetski efikasnih jezgara, što znači da Qualcomm prati MediaTek CPU arhitekturu

Qualcomm prati MediaTek: i Snapdragon 8 Gen 4 verovatno ostaje bez energetski efikasnih jezgara

Prvi mobilni čipset kompanije Qualcomm koji se udaljava od tradicionalnog CPU dizajna će verovatno biti Snapdragon 8 Gen 4, koji će umesto energetski efikasnih jezgara male snage, koristiti samo prilagođena Oryon jezgra visokih performansi. To praktično znači da Qualcomm prati MediaTek po novom dizajnu CPU arhitekture, koju smo prvi put videli na njegovom najnovijem Dimensity 9300 čipsetu sa samo velikim jezgrima.

Ove informacije otkrio je veoma poznati Weibo insajder DigitalChatStation tvrdeći pritom da je kodno ime predstojećeg Qualcomm čipa „Sun“ (Sunce). Njegova konfiguracija biće navodno 2+6, u kojoj će dva jezgra Oryon tipa biti visokih performansi, a pratiće ih šest jezgara srednjeg nivoa sa istim imenom. Ova prilagođena jezgra dobila su kodni naziv Phoenix.

To znači da nema malih, odnosno energetski efikasnih jezgara, baš kao i kod MediaTek Dimensity 9300 čipseta. Ova tajvanska kompanija velika jezgra naziva „ultra velikim“, a ona srednjeg nivoa samo „velikim“. Ipak, ukoliko se ove insajderske informacije ispostave kao tačne, to znači Qualcomm prati MediaTek samo po pitanju nedostatka E-jezgara, ali ne i u kompletnoj arhitekturi. Dimensity 9300 na CPU strani ima konfiguraciju 4+4, odnosno četiri velika (ultra-velika) i četiri srednja (velika) jezgra.

Uz to, insajder ponavlja informaciju koju smo već imali prilike da čujemo, a to je da će Snapdragon 8 Gen 4 biti proizveden na TSMC 3 nm proizvodnom procesu, i to na N3E procesu tajvanskog proizvođača čipova.

Odsustvo jezgara za efikasnost može da znači da će potrošnja energije Snapdragon 8 Gen 4 mobilnog procesora dobiti značajan skok u odnosu na ovogodišnji Snapdragon 8 Gen 3, ali upravo TSMC proizvodni proces bi trebalo da pomogne u ovom problemu. Međutim, bez obzira na to, sa konfiguracijom jezgara namenjenih samo performansama, Qualcomm čipset mogao bi da postigne impresivne višejezgarne rezultate, sa ranim testovima koji otkrivaju da je Adreno 830 GPU navodno brži od grafičkog procesora na Apple M2 čipu.

Sve ove informacije ukazuju da je Snapdragon 8 Gen 4 vredan čekanja, ali Qualcomm partneri možda neće misliti tako, posebno zbog informacija da će ovaj čip biti još skuplji nego ovogodišnji zbog prelaska na Oryon jezgra.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi