MediaTek Dimensity 9300 čipset je zvanično lansiran i donosi „arhitekturu samo velikih jezgara“

Mobilni čipset koji već neko vreme diže prašinu za sobom samo svojim pomenom, MediaTek Dimensity 9300 zvanično je tu i donosi „arhitekturu samo velikih jezgara“

MediaTek Dimensity 9300 čipset je zvanično lansiran i donosi „arhitekturu samo velikih jezgara“

Novi čipset tajvanske kompanije MediaTek – Dimensity 9300 zvanično je objavljen i spreman da se suoči sa američkim Qualcomm konkurentom Snapdragon 8 Gen 3 čipom. Kompanija tvrdi da su njegove performanse znatno poboljšane, kako u pogledu prethodnika, tako i u odnosu na rivale, zahvaljujući sasvim novoj konfiguraciji koja donosi takozvanu arhitekturu samo velikih jezgara (All Big Core design).

Vodeći mobilni procesor ove kompanije napravljen je u TSMC 4 nm proizvodnom procesu treće generacije, što mu donosi poboljšane performanse i potrošnju energije. Dimensity 9300 čip, kao što smo i očekivali, zaista ima arhitekturu samo velikih jezgara. Tačnije, on na CPU strani ima četiri ultra-velika, odnosno velika Cortex-X4 jezgra i četiri velika, odnosno srednja Cortex-A720 jezgra, gde su oba klastera namenjena performansama. Dakle, po prvi put vidimo da su sasvim izostala mala Cortex-A520 CPU jezgra namenjena energetskoj efikasnosti u ovakvom mobilnom čipu.

Uprkos tome, MediaTek ne brine da li je njen novi flegšip mobilni procesor neefikasan. To joj obezbeđuje radna frekvencija pomenutih CPU jezgara, gde samo jedno od četiri Cortex-X4 jezgra radi na 3,25 GHz, a preostala tri na 2,85 GHz. Na drugoj strani, sva četiri srednja Cortex-A720 jezgra rade na frekvenciji od 2 GHz. To bi u celini, trebalo da obezbedi bolju efikasnost ovog čipa.

Dimensity 9300 navodno obezbeđuje 33 posto više energetske efikasnosti od svog prethodnika Dimensity 9200 pri istim performansama. Uz to, on bi trebalo da isporučuje i 40 posto bolje performanse, tvrdi kompanija. AnTuTu rezultat koji je dostigao ovaj čip navodno prevazilazi 2.130.000 bodova, što je sličan rezultat koji postiže i najnovija Snapdragon generacija.

Poređenja radi, Snapdragon 8 Gen 3, umesto četiri velika Cortex-X4 jezgra, ima samo jedno takvo jezgro, pet srednjih Cortex-A720 i dva mala Cortex-A520 CPU jezgra za balansiranje uštede energije i performansi.

Kada je u pitanju GPU Arm Immortalis G-720, njegove performanse porasle su za 46 procenata u odnosu na prethodnu generaciju pri istom nivou snage i većoj brzini kadrova u odnosu na konkureciju, pokazuju testovi kompanije na određenim igrama.

Ono što je takođe veliki plus novoj tajvanskoj zvezdi su mogućnosti veštačke inteligencije koje ona nosi, zahvaljujući APU 790 AI komponenti čipa koja ima do osam puta veću brzinu obrade informacija i podržava Stable Diffusion generisanje slika za manje od jedne sekunde.

Ovaj procesor omogućiće bolje fotografije i video snimke, jer ima uvek uključenu podršku za HDR 4K pri 60 fps, kao i 4K pri 30 fps u „bioskopskom“ (cinematic) režimu kamere, ali i AI obradu RAW fotografija i video zapisa uz podršku za novi Ultra HDR koji donosi Android 14.

Na papiru i u prezentaciji sve ove specifikacije zvuče prilično impresivno i deluju kao ozbiljna konkurencija kako za Qualcomm, tako i za Apple i Samsung. Međutim, sada bi trebalo da sačekamo i testove koji će utemeljiti sve ove informacije. Ovaj procesor verovatno će pokerati nadolazeće pametne telefone kao što su Xixo X100, Vivo X100 Pro i druge, a kompanija najavljuje da će prvi telefoni sa ovim čipom biti na tržištu do kraja ove godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. lepi kokan

    široko!

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi