Mediatek Dimensity 9300 biće radikalno brz, rame uz rame sa Apple A17 Pro

Mediatek će uskoro lansirati novi Dimensity 9300 procesor za mobilne telefone koji će zbog upotrebe Cortex X4 jezgara i svojih performansi biti jedinstven u svetu mobilnih platformi i jedan od retkih koji će moći da se nosi sa najnovijim Apple A17 Pro čipsetom

Mediatek Dimensity 9300 biće radikalno brz, rame uz rame sa Apple A17 Pro

MediaTek će lansirati svoju najnoviju mobilnu platformu, Dimensity 9300 u četvrtom kvartalu ove godine. Ovaj čip se sastoji od 4 ultra velika i super brza Cortex X4 jezgra i 4 jezgra visokih performansi klase Cortex A720.

Zbog natprosečno jakog hardvera očekuje se da će lako sustići najnoviji Apple A17 Pro. Trenutno Apple A17 Pro u Geekbench 6 testu za pojedinačno jezgro, postiže rezultat od blizu 3.000 poena, a višejezgarni rezultat prelazi 7700 poena.

Kao što znamo, trenutna CPU ponuda vodećih proizvođača čipova za mobilne telefone se obično sastoji od 8 jezgara, uglavnom super jezgra, jezgra visokih performansi i energetski štedljivih tzv malih jezgara.

Ovog puta, Mediatek Dimensity 9300 koristi dizajn sa isključivo velikim jezgrima visokih performansi i pri tome potpuno napušta mala jezgra iz osmojezgarne konfiguracije procesora. Činjenicom da će ugraditi samo brza i ultra-velika jezgra, očekuje se da postigne kvalitativni skok u performansama, ali i potrošnji energije.

Prema informacijama koje je objavio Arm, Cortex X4 ultra veliko jezgro će ponovo pomeriti granice performansi pametnih telefona. U poređenju sa X3 verzijom, njegove performanse su bolje u proseku za 15%. Zahvaljujući novoj i efikasnoj mikro-arhitekturi, Cortex X4 može smanjiti potrošnju energije  i do 40% u odnosu na prethodnika iz ove klase.

Sudeći po tome što je Dimensity 9300 platforma usvojila „potpunu CPU arhitekturu sa brzim jezgrima“, ovo bi mogao postati trend u razvoju nekih budućih vodećih platformi za čipsetove ove klase uređaja. Mediatek je preuzeo vođstvo u napuštanju malih jezgara i trenutno je po tom pitanju na čelu Android alijanse.

Nema sumnje da će Dimensity 9300 sa 4 super velika jezgra i ostatkom ugrađenog hardvera, biti jak konkurent Apple A17 Pro čipsetu, a što svakako unosi radost u srca korisnika Android zajednice, prenosi Fast Technologies.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi