Dimensity 9300 će koristiti Cortex-X4 jezgra, ali ne i ona najmanja

Novi najjači čipset kompanije MediaTek, Dimensity 9300 bi mogao da promeni pravila igre - bez malih jezgara, ali sa smanjenom potrošnjom energije za 50%

Dimensity 9300 će koristiti Cortex-X4 jezgra, ali ne i ona najmanja

MediaTek je potvrdio juče da će njihov novi najjači čipset za mobilne telefone (očekujemo da će se zvati Dimensity 9300) koristiti potpuno nova Cortex X4 i Cortex A720 CPU jezgra kompanije Arm, kao i Immortalis Mali-G720 GPU. Međutim, MediaTek ni u jednom trenutku nije pomenuo novo Cortex A520 malo jezgro, a sada deluje da za to postoji dobar razlog, prenosi Android Authority.

Digital Chat Station, izvor koji je prilično pouzdan kada su nove informacije u pitanju, tvrdi da Dimensity 9300 uopšte neće imati mala CPU jezgra. Umesto toga, ovaj insajder navodi da će čipset imati osmojezgarni CPU koji se sastoji od četiri Cortex X4 jezgra i četiri Cortex A720 jezgra.

Dalje, izvor kaže da je potrošnja energije smanjena za 50% u poređenju sa Dimensity 9200 serijom.

Ogromna promena za mobilne čipove

Ovo bi bio ogroman zaokret za MediaTek i procesore za pametne telefone uopšte, budući da su gotovo svi višejezgarni mobilni čipovi isporučivani sa malim CPU jezgrima. Ova jezgra su dizajnirana sa maksimalnom efikasnošću na umu, preuzimajući teret srednjih i velikih jezgara za manje zahtevne radne procese. Upravo zbog toga će biti zanimljivo videti kako će Dimensity 9300 postići ovakvu efikasnost bez malih jezgara.

Ova navodna konfiguracija CPU-a bi takođe bila značajna zbog korišćenja četiri velika Cortex X CPU jezgra. U vodećim čipovima kompanija kao što su MediaTek, Qualcomm ili Samsung, uglavnom imamo samo jedno Cortex X jezgro zbog problema sa zagrevanjem i njegovom veličinom.

Google Tensor čipovi, međutim, koriste dva (doduše starija) Cortex X jezgra. Kompanija je ranije tvrdila da je ovaj pristup efikasniji za neke srednje radne procese, tako da je moguće da je MediaTek nešto naučio iz Google pristupa za Dimensity 9300.

U svakom slučaju, čekamo da vidimo kako će se ovaj novi čipset nositi sa predstojećim Snapdragon 8 Gen 3. Očekujte da će oba procesora biti predstavljena krajem 2023. godine, a prvi telefoni sa njima će se verovatno pojaviti na tržištu početkom sledeće godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi