Snapdragon 8 Gen 3 će doneti unapređenja na svakom koraku

Snapdragon 8 Gen 3 čipset bi trebalo da se pojavi u oktobru, a nove informacije koje su nam sada dostupne, otkrivaju detalje novog najjačeg Qualcomm čipseta

Snapdragon 8 Gen 3 će doneti unapređenja na svakom koraku

Sada već polako postaje jasno da je Qualcomm odustao od Snapdragon 8+ Gen 2 čipseta i da je fokus sada na novom Snapdragon 8 Gen 3 čipsetu koji, ako je verovati trenutnim informacijama, može značajno da poboljša performanse novih vodećih Android uređaja.

U drugoj polovini ove godine, Qualcomm planira da lansira svoj najnoviji vodeći čipset za Android uređaje, Snapdragon 8 Gen 3. Ovaj dugo očekivani čipset donosi niz unapređenja, uključujući proizvodni proces od 4 nm, poboljšanu CPU arhitekturu i jedinstvenu konfiguraciju 1+5+2. Sa primetnim poboljšanjem performansi kako CPU-a tako i GPU-a, Snapdragon 8 Gen3 obećava značajan napredak u celokupnom korisničkom iskustvu.

Nova arhitektura CPU jezgara

Snapdragon 8 Gen 3, model SM8650, doneće sa sobom revolucionarnu CPU arhitekturu 1+5+2, koja se sastoji od jednog snažnog jezgra, pet velikih jezgara i dva mala jezgra. Ova konfiguracija predstavlja odmah od prethodne 1+4+3 arhitekture koju smo videlu u Snapdragon 8 Gen 2 čipsetu. Zamenom jednog malog jezgra i dodavanjem velikog, Qualcomm želi da poboljša ukupne performanse i efikasnost.

Snapdragon 8 Gen 3 sa Cortex X4 CPU jezgrima

Snapdragon 8 Gen 3 bi trebalo da se pojavi sa Cortex X4 CPU jezgrom na dosad neviđenih 3,7 GHz, čak pet performance jezgara i dva mala efikasna jezgra. Da podsetimo Snapdragon 8 Gen 2, čipset koji pokreće gotovo sve flegšip telefone ove godine dolazi sa velikim Cortex X3 prime jezgrom na 3,36 GHz i Adreno 740 grafikom, daleko moćnijom od svega što Android igre mogu da zahtevaju. Naravno, ostaje da vidimo i šta će Mediatek Dimensity 9300 doneti, jer se spkuliše da bi on mogao da dođe sa čak četiri Cortex X4 jezgra.

Adreno 750

Pored poboljšanja CPU-a, i GPU je unapređen i zvaće se Adreno 750. Očekivanja su da TSMC nastavi proizvodnju čipova, prelazeći sa N4 na N4P proizvodni proces, koji je i dalje 4 nm tehnologija, ali sa blagim porastom efikasnosti. N4P smanjuje složenost procesa i poboljšava proizvodni ciklus čipa smanjenjem broja slojeva, tako da je N4P bolji od N4, a jeftiniji od N3 u smislu troškova i proizvodnog kapaciteta. Adreno 750 će imati 27% bolje performanse u odnosu na svog prethodnika, piše SparrowsNews.

Sa druge strane, novi Snapdragon bi mogao da ima velikog konkurenta u Apple A17 Bionic čipsetu koji se pravi u TSMC 3 nm proizvodnom procesu. Već se priča da je Apple zakupio čak 90% kapaciteta 3 nm čipova koje TSMC bude pravio ove godine za svoje iPhone, iPad i Mac uređaje.

Kako se Snapdragon 8 Gen 3 pokazao na testovima

Preliminarni rezultati koji su procurili pokazuju impresivan rezultat od 1,6 miliona poena na AnTuTu benchmark testu, ukazujući na sveobuhvatno bolje performanse od približno 20% u poređenju sa Snapdragon 8 Gen 2, koji je postigao 1,33 miliona poena. Pored toga, performanse Snapdragon 8 Gen 3 su takođe bile izvanredne na GFX 3.1 testu, sa oko 280 fps, što je znatno bolje od 220 fps koliko je postigao Snapdragon 8 Gen 2.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Lepo... ako naprave skok kao gen 2 u odnosu na gen 1 eto nama još savršenijih telefona 😇🙌

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi